ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hatet efter rasistattacken mot Victor, 20: Ni ska alltid dra rasistkortet”

Emmelie Wallroth · 6 Mar 2015
Uppdaterad 16 Mar 2015
Reaktionerna efter att Victor Ganguly berättat om händelsen har varit många.

Reaktionerna efter att Victor Ganguly berättat om händelsen har varit många. Foto: TT/Skärmdump


Efter att Victor Ganguly, 20, berättat om hur han utsattes för vardagsrasism på tunnelbanan så har reaktionerna rasat in. Patetiskt försök att få rubriker” och ”sådana som ni drar alltid rasistkortet”, har det stått i några av meddelandena som trillat in i Victors inkorg.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare rapporterat om Victor Ganguly, 20, som satt på tunnelbanan när en äldre dam plötsligt lyfte hans väska från sätet och lade den på golvet. Victor frågade varför hon inte bad honom att göra det först, varpå damen ska ha sagt ”det var som fan, du kunde svenska, haha”, enligt Victor.

Rasistattacken mot Victor, 20: ”Det var som fan, du kunde svenska”

När kvinnan konfronterades av en annan resenär ska hon även ha sagt ”man kan ju inte förutsätta att alla mörka människor kan svenska”. Victor och ytterligare fyra passagerare reste sig då upp och gick och satte sig längre bak i tåget.

– Det kändes fantastiskt att få det stödet. Det var en personlig vinst för mig som svensk när jag såg att man tog ställning genom att bara gå. Det var det absolut bästa sättet man hanterade situationen på, har Victor tidigare sagt till Metro.

Och ganska snart efter att artikeln publicerat började det trilla in meddelanden i Victors inkorg på Facebook.

– Jag jobbade och vi satt i ett möte. De andra märkte att det var någonting som distraherade mig och till slut föll masken av. Det var skitjobbigt, säger Victor.

Några av meddelandena som kom till Victor kunde handla om att man tyckte att det var ett ”patetiskt försök att få rubriker” eller att ”sådana som ni drar alltid rasistkortet”. Men han har också fått ett enormt stöd – både bland sina egna kommentarer, meddelanden och i kommentarsfältet på Metros facebooksida. Även de andra passagerarna ombord på tunnelbanan hyllas av läsarna.

– Det känns sjukt bra så klart. Det började med stödet från passagerarna i tåget, sedan övergick det till ett enormt stöd i sociala medier. Det är fantastiskt att alla visar så stort engagemang, säger Victor Ganguly.

Enligt Kalle Larsson, ordförande för Centrum mot rasism, står det klart att det var en rasistisk handling som Victor utsattes för.

– Om man utgår från att personer är på ett visst sätt eller kan mindre därför att man har en viss hudfärg, då är det uttryck för rasistiska handlingar.

– Det är vardagsmat för väldigt många. Har man ögonen med sig så ser man det ganska ofta, även om man inte utsätts själv.

Han menar att man kan dra två lärdomar av det som hände Victor.

– Det ena är att det är vanligt att människor behandlas illa och det andra är att människor faktiskt visar solidaritet med den som utsätts. Det här är en dragkamp vi kan se nu, som pågår dagligen, inte bara på samhällsnivå utan också i vardagslivet. Och det är viktigt att man tar ställning och står upp för andra, säger Kalle Larsson.

Har du också utsatts för vardagsrasism? Hör av dig till Metros reporter på [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro