ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hatet styr bilen ­ kärleken bussen

Metro Malmö Journalist och författare · 3 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hatet styr bilen ­ kärleken bussen Varför ska just bussar vara såna tempel av artighet? I resten av trafiken är det var man för sig själv, starkast vinner, den som tvekar dör. Väntar du för länge vid ett stoppljus blir du prejad av vägen, visar du tvivel vid en avfart blir du överkörd och dumpad utanför stadsgränsen. På bussar, tunnelbanor och spårvagnar är däremot alla vänliga. Där härskar ridderlig moral: Män ställer sig upp så att kvinnor och små barn kan sitta, unga medborgare lämnar plats åt gamla. Något liknande har inte hänt en enda gång ibilismens historia. Inte på någon parkeringsplats världen över har någonsin följande meningar uttalats: Du som är gammal behöver nog den här platsen mer än vad jag gör. Jag åker och ställer mig några kvarter bort i stället, ha en bra dag.

Inte en enda gång har en man som fått tag på en bra parkeringsplats frivilligt lämnat den ifrån sig. Inte till en kvinna, inte till en annan man, inte till sin egen mamma ens om hon just fått en hjärtattack och parkeringsplatsen är den sista på hela sjukhusområdet. Det går inte, får man tag i en bra parkeringsplats måste man hålla fast vid den och skydda den med sitt liv, det är en av samhällsbyggets viktigaste grundstenar. Bilister hatar varandra. De krigar mot varandra och ingen av dem tänker ge upp förrän de har världens alla vägar för sig själva. Bussresenärer är förenade i ett kollektivtrafikalt brödraskap där man uppmuntrar och hjälper varandra. Man blir automatiskt medlem varje gång man köper biljett. Råkar någon på bussen stöta till en medpassagerare ber båda om ursäkt. Är någon så förvirrad att den inte kan skilja på de två olika knappar som busstrafikanter har att hålla reda på ­ "Stanna" och "Öppna dörrarna" ­ rycker andra passagerare in för att förklara skillnaden. Atmosfären på bussar är lika ren och oförstörd som de färgglada teckningarna i Vakttornet där barn av alla nationaliteter håller varandra i handen och lamm umgås med lejon på ett avslappnat sätt. Bilar är Sodom och Gomorra.

Det var bilister som uppfann det uppsträckta långfingret. Det var en bilist som skrev mänsklighetens första "arga lapp" när han upptäckte att vänstra framhjulet på grannens T-Ford vinklade över den heldragna linjen, flera centimeter in på hans egen boendeparkering. Ni vet hur all civiliserad uppfostran rinner av folk i samma sekund de sätter sig i sina bilar. De börjar peta näsan, gräva i örat, spotta, svära, sjunga, köra in i en gränd och ha sex i baksätet Ingen har någonsin sex på bussar. Ingen kommer ens på tanken. Inte på spårvagnar eller tunnelbanor heller. I alla fall inte om man bortser från de ofrivilliga penetrationer som kan uppstå i trängseln under rusningstrafiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Malmö Journalist och författare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro