ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hätsk nätdebatt om sexuellt övergrepp

Jenny Sköld · 31 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

En hätsk debatt om våldtäktoffers trovärdighet och eventuella skuld har åter blossat upp på internet och i andra medier de senaste dagarna. Det började med att Isabella ”Blondinbella” Löwengrip gick ut i sin blogg och berättade att hon blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Övergreppet skedde på en bar i Italien. En okänd medelålders man tog – medan hans polare passivt såg på – nackgrepp på Isabella och körde in två fingrar i hennes underliv så att det började blöda. En polisanmälan gjordes, men skrattades bort av de italienska polismännen och Isabella åkte gråtandes hem efter en avbruten semester.

Kommentarerna på bloggen lät inte vänta på sig. De flesta stödjande, men en hel del sarkastiska också. Som liknelsen mellan att dricka sig full på en bar och att ragla full på en motorväg. Och: ”Du kanske inte skulle ha blivit våldtagen eller antastad den kvällen om du inte gick ut så sent o klubbade?”. Övergreppet ska enligt vissa vara en ”PR-bluff” för att få fler kommentarer på bloggen. Andra anser helt enkelt att hon varit naiv och får skylla sig själv – kanske hade hon stringtrosor på sig? En tredje kategori tycker att det där var väl inte så farligt och kallar henne ”dramaqueen”.Därifrån har debatten spridit sig, till hela bloggosfären och i går ända in på DN:s ledarsida – där skribenten Lisa Bjurwald hyllar Blondinbellas mod.

– Det är chockerande att hon blir påhoppad för att hon har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp och vägrar hålla tyst om det. Reaktionerna - misstro, hån, förakt, förringande - visar tydligt att hon gör rätt som är öppen med det, säger Lisa Bjurwald till Metro.

Varför är folk"Blondinbella" så provocerande för vissa?

– Hon är i kritikernas ögon för ung och för blond för att tycka så mycket. Det är kärnan i det hela.Tidigare i somras blev Isabella Löwengrip utsatt för glåpord och en flaskattack under EM-festen i Kungsträdggården i Stockholm. Då sa hon till Metro att hon börjat undvika att vistas bland mycket folk.

Isabella Löwengrip skulle egentligen delta i Pridefestivalen, men har i stället tagit en ”time-out” på sommarstället i Örnsköldsvik.  "Jag vågar inte vistas bland så mycket folk, tyvärr", skriver hon på sin blogg.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro