ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hävdade att han var sjuk – och fuskade till sig miljoner

· 11 Apr 2016
Uppdaterad 11 Apr 2016
Under 14 år lurade mannen till sig närmare 2 miljoner kronor från Försäkringskassan.  Arkivbild. 

Under 14 år lurade mannen till sig närmare 2 miljoner kronor från Försäkringskassan.  Arkivbild. 


Under 14 år lurade mannen till sig nästan 2 miljoner kronor från Försäkringskassan. Mannen hävdade att han var för sjuk för att jobba – men en granskning visar att mannen varit frisk nog och att han dessutom arbetat i hemlighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var mellan åren 2006 och 2015 som mannen i 50-årsåldern boende i mellersta Sverige gjort sig skyldig till försäkringsfusk genom att ha tagit emot sjukförsäkring trots att han egentligen inte var befogad till det. Mannen beviljades sjukersättning, då kallad förtidspension, redan i augusti 1995 då Försäkringskassan bedömde att han inte var kapabel att arbeta. 

►LÄS MER: Polisen varnar för falska mejl från "Skatteverket"

Den som beviljas sjukersättning är skyldig att anmäla förändringar som kan påverka beslutet om ersättning till Försäkringskassan. Mannen anmälde aldrig att hans tillstånd förbättrats och enligt Försäkringskassan är han återbetalningsskyldig av en summa på 1 843 421 kronor.

Det var Skatteverket som först gjorde en utredning om bokföringsbrott och skattebrott av företaget som mannen har arbetat på. Vidare upptäcktes då att mannen inte varit så sjuk som han tidigare hävdat utan faktiskt bedrivit verksamhet i företaget under hela perioden han fått ersättning för. 

►LÄS MER: Familj flyttade till Thailand – lurade Försäkringskassan på 800 000

Enligt utredningen ska mannen bland annat ha agerat arbetsledare över ett flertal anställda, skött ekonomin i företaget, stått på kontraktet för företagets lokal och haft kontakt med kunder. Han ska även haft uppdrag inom andra verksamheter.

Skatteverket bedömer att mannen haft ett bestämmande inflytande i verksamheten och att han därmed utfört ett arbete som han hävdat att han varit för sjuk för att göra. Mannen hade till den 7 april i år på sig att betala sin skuld på nästan två miljoner kronor. 

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro