ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hawking: Svarta hål är inte så svarta

Roland Johansson/TT · 24 Aug 2015
Uppdaterad 26 Apr 2017

Foto: Montage/Joel Ryan/Invision/AP Photo/Casper Star-Tribune, Kyle Grantham


Det var inte något vanligt vetenskapligt framträdande. Snarare som ett evenemang där en stor och älskad artist framträder.Så var känslan när den brittiske vetenskapsgiganten Stephen Hawking talade i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Föreläsningen var öppen för allmänheten. Över tusen åhörare hade samlats på måndagskvällen, i en fullpackad sal på Waterfront Congress Hall. Ämnet är enormt komplext men Stephen Hawking lade sig på en nivå som de flesta kunde förstå.

Hans föreläsning handlade som sig bör om hans specialområde, svarta hål. När den hopsjunkna gestalten rullades in i salen reste sig alla och applåderade.

– Svarta hål är mer bisarra än något som författarna som skriver science fiction kunde ha tänkt ut på egen hand, sade han.

LÄS MER: Stephen Hawking ska jaga utomjordingar

Han berättade att de svarta hålen, som ofta är kollapsade stjärnor, har representerat stora problem för vetenskapen.

– De har så stark gravitation att de suger åt sig allt i sin närhet, men om all ”information” som sugs in går förlorad skulle vi inte kunna förutse framtiden, inte ens vår historia, sade han.

Hawking har dock funnit en lösning på problemet. Om det finns parallella universum, det vill säga fler berättelser än en enda berättelse, kan information bevaras.

– Det kan vara möjligt att falla in i ett hål och komma ut i ett annat universum. Så de svarta hålen är inte så svarta som vi har trott.

LÄS MER: Stephen Hawking varnar: Vi överlever inte 1000 år till på jorden

Tidigare på dagen anlände Hawking till Tekniska högskolan där han deltar i en internationell fysikerkonferens. Längs korridorerna stod folk på tå för att få en skymt av honom.

Stephen Hawking brukar betraktas som vår tids Einstein. Han har blivit känd utanför forskarkretsarna genom sina populärvetenskapliga böcker, men också på grund av sitt levnadsöde — han lider av nervsjukdomen ALS och kan bara kommunicera med omvärlden via en specialkonstruerad dator.

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Johansson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro