ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

HDTV

Stockholm Katarina Matsson · 8 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

HDTV har redan intagit USA och i sommar gör SVT och TV4 gemensam sak och visar fotbolls-VM i en första svensk HD-kanal. Om dagens tv-system kan liknas vid en akvarell, är HDTV ett foto. – Bilden blir skarp som ett fotografi och bredare, som på bio, vilket gör att upplevelsen blir starkare. HDTV flimrar mindre och visar fler hela bilder per sekund, säger Arild Jägerskogh, universitetsadjunkt på KTH. Alla matcher, plus repriser, kommer att visas i HD-kanalen. När finalen är spelad den 9 juli kommer SVT att fortsätta sändningarna utan TV4. – Det här är vårt framtidssystem. All ny utrustning vi köper tillverkas i princip bara i HD, säger Håkan Öster, teknisk direktör på SVT. Kanalen kommer då att enbart sändas via satellit, fram till dess att frekvensutrymmet i marknätet är fördelat. För de orter i Sverige som ännu inte gått över till digital-tv kan det därför löna sig att köpa en boxer som även kan ta emot HDTV via satellit. – Men vi kommer att fortsätta sända analog tv till 2015 i alla fall. Allt som sänds i HD-kanalen kommer även att visas i det gamla systemet, sgäer Håkan Öster.

Fakta: HDTV Står för “high definition”-tv. Bilden är 5 gånger skarpare än i en “vanlig” tv och formatet 16:9 – bredbild – är det som ögat trivs bäst med.

Så ser du fotbolls-VM i HDTV: Du behöver en skärm med en “HD-ready”-logga som finns att köpa i radiohandeln. Utöver det behöver du en HD-box som finns hos två operatörer: Canal Digital som tar emot satellitsändning, eller Boxer, som tar emot sändning via marknätet. OBS! På grund av brist på frekvensutrymme kommer marksänd HDTV endast att kunna ses i Västerås, Uppsala, Stockholm och på Gotland. Om intresserad, kontakta respektive operatör.

HDTV må revolutionera kvaliteten för tittarna, men för dem framför kameran är en skarpare bild inte alltid att önska. Minsta rynka eller finne blir obarmhärtigt synlig. Tv-kanalen Sky börjar sända HDTV i Storbritannien i år, och ryktet, enligt The Times, säger att hallåarna redan söker ”botox-bidrag”. Journalisten och skribenten Calle Norlén, som senast synts i juryn i TV4:s Rampfeber, har lång erfarenhet från tv-mediet. Hur kommer HDTV att påverka arbetsvillkoren för dem som jobbar inom TV? - Det kommer framför allt att ställa hårdare krav på sminkörerna. I dag kan de trolla bort mina ögonpåsar med några pennstreck, men med HDTV kanske de måste lägga en hel ansiktsmask... Vilka är HDTV:s värsta fallgropar? - Antagligen rynkor. I teve ser de flesta tio år yngre ut än i verkligheten, många kommer att åldras betänkligt över en natt. Vill man vara konspiratoriskt lagd, var det kanske därför Nils-Petter Sundgren nyligen fick sparken? För att stämma i bäcken, liksom...

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro