ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

HeatoN: Här är spelen som kan bli nästa stora e-sport

HeatoN · 11 Maj 2017
Uppdaterad 5 Jun 2017
Spelföretaget Blizzards Overwatch har mottagits väl i e-sportkretsar. Men när det gäller turneringar så släpar det efter.

Spelföretaget Blizzards Overwatch har mottagits väl i e-sportkretsar. Men när det gäller turneringar så släpar det efter. Foto: Blizzard


Frågan känns mer intressant än någonsin. Om Blizzard inte börjar agera kring Overwatch kanske vi får se en uppstickare som tar den platsen, skriver Emil "HeatoN" Christensen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag vill passa på att slå två flugor i en smäll.

Till alla föräldrar som vill få en hint om vad era e-sportspelande barn kommer önska sig i julklapp, så kommer här några tips.

Och till alla e-sportfantaster tänkte jag samtidigt lyfta frågan: Vilket blir nästa spel att etablera sig som en stor e-sport?

Frågan känns mer intressant än någonsin.

Vi väntar nämligen på spännande lanseringar av två nya spel i år: Quake Champions och Call of Duty WW2. Men också för att det upphaussade spelet Overwatch har stött på hinder.

Alla som följer med i e-sportscenen känner till att Overwatch har gjort stor succé och fått fina recensioner. Personligen älskar jag spelet. Men på proffsscenen går det knackigare.

Flera stora arrangörer var redo att starta upp internationella ligor och kontraktera de bästa spelarna, ända tills att spelets utvecklare Blizzard berättade att de tänkte starta sina egna ligor.

Arrangörerna drog i handbromsen.

Och sen dess har i princip ingenting hänt.

Spelare, fans och sponsorer väntar fortfarande på att Blizzard ska ge klartecken för att starta sina professionella ligor – men ingenting verkar hända. Sett till populariteten är Overwatch ett spel som har chansen att konkurrera om att bli en riktigt stor e-sport. Men om Blizzard inte agerar snart så riskerar man att rasera spelets framtid.

Så kanske finns det plats för en uppstickare att blir nästa stora e-sport?

Spänningen är stor inför att Quake Champions ska släppas.

Alla e-sportfantaster känner Quake som världens första fps-spel som anordnade turneringar – långt före mitt kära Counter-strike.

Nu verkar det som att spelutvecklarna gör en gedigen satsning för att pånyttföda spelet. Det är en mix av gamla Quake med uppdaterad grafik och funktioner. Spelet har dessutom en egenskap som e-sportscenen saknar just nu: det är ett fps-spel som går att spela en mot en. Vad jag har hört kommer flera gamla Quake-stjärnor att göra comeback i och med den här lanseringen som kommer någon gång under året.

Till sist vill jag också flagga för Call of Duty WW2, som släpps 3 november.

Call of Duty har länge varit stort som konsolspel i USA. Men nu har spelet chansen att verkligen chansen att etablera sig som en e-sport även utanför USA, när man återvänder till sina rötter med en tydlig inriktning på andra världskriget. Det påminner mycket om populära Day of Defeat – ett ”syskonspel” till Counter-strike eftersom det också var en modifikation på Half-Life.

Om Call of Duty WW2 lyckas bli ”nya” Day of Defeat så kommer det att bli väldigt uppskattat.

Till alla föräldrar: lägg de två spelen på minnet och läs gärna på. Om ni har ett e-sportspelande barn där hemma kommer något av spelen sannolikt stå högt upp på julklappslistan.

Och om jag får lämna ett förhandstips så lägger jag en liten slant på att Quake Champions kommer att ta upp kampen med Overwatch som e-sport under 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

HeatoN
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro