ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

HeatoN: Historien om Mats rörde mig till tårar

HeatoN · 13 Feb 2019
Uppdaterad 13 Feb 2019
"När jag var ung, osäker och nästan introvert så träffade jag mina bästa vänner genom esporten", skriver Emil "HeatoN" Christensen.

"När jag var ung, osäker och nästan introvert så träffade jag mina bästa vänner genom esporten", skriver Emil "HeatoN" Christensen. Foto: Blizzard Entertainment/TT


Det fina är att Mats historia visar vad jag även ser som esportens riktiga hjärta och själ, skriver Emil "HeatoN" Christensen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag hoppas att ingen har missat berättelsen om gamern Mats Steen.

SVT:s artikel om den rullstolsburne pojken vars bortgång utlyste sorg i Europa har varit en av veckans mest uppmärksammade historier.

Miljoner har läst om hans öde och det har kallats för en ögonöppnare för alla som inte varit i kontakt med online-spel.

Själv kunde jag inte hålla tårarna tillbaka.

Fyra år gammal diagnosticeras den norske pojken Mats med en sällsynt muskelsjukdom som långsamt förtvinar hans muskler och tvingar honom till ett liv i rullstol. Föräldrarna fruktade att Mats aldrig skulle få träffa några vänner eller hinna sätta något avtryck på världen.

De hade fel.

Genom spelet World of Warcraft och sin karaktär Ibelin skapar Mats ett nytt liv. Han blir en del av en ”flock”, och bygger starka band till vänner över hela världen. Mats pappa Stefan berättar flera gånger om hur hans syn på vänskap var ”väldigt traditionell”. Först när Mats fick presenter hemskickade till sig på sin födelsedag förstod han att vännerna fanns på riktigt.

Genom spelet träffade Mats också en flickvän. I sin blogg skrev han:

”I den här andra världen ser inte den här tjejen en rullstol eller något som är annorlunda. Det hon ser är min själ, mitt hjärta, min personlighet, behändigt placerad i en snygg, stark kropp. I den virtuella världen ser som tur är varenda karaktär bra ut”.

När Mats dog, 25 år ung, bestämde sig hans pappa för att meddela nyheten via sonens blogg.

Responsen blev enorm. Vänkretsen samlade ihop pengar så att Mats vänner från Holland, England, Finland och Danmark kunde närvara på hans begravning.

Så vackert, och så sorgligt, på samma gång.

Det fina är att Mats historia visar vad jag även ser som esportens riktiga hjärta och själ. Utåt sett så får tävlingarna och priserna alltid den största uppmärksamheten. Men bakom esportens elitfasad finns så många oberättade historier om gemenskap, skratt, trygghet och kärlek.

Esportens arena är en mötesplats som på många sätt är mycket mindre fördomsfri än samhällets.

När jag var ung, osäker och nästan introvert så träffade jag mina bästa vänner genom esporten.

Än i dag är flera av dem mina närmaste vänner.

Om man inte redan har förstått vad esporten och online-spel gör för ungdomar i dag så är Mats historia en måste-läsning.

Annons:

klar

Artikellänk är kopierad

HeatoN
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro