ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

HeatoN: Närmast tjänstefel av Riksidrottsförbundet

HeatoN · 12 Apr 2017
Uppdaterad 2 Maj 2017

Foto: TT


Nu står det klart att e-sporten inte kommer att räknas som idrott – ännu. Ansökan kommer inte att prövas i maj enligt ett nytt besked. Jag hoppas att Riksidrottsförbundet tar sig samman och tänker om, snarast”, skriver Emil ”HeatoN” Christensen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Strax innan årsskiftet lämnade Sveriges e-sportförbund, Sverok (Svenska spelhobbyförbundet) och Area Academy in en ansökan om att göra e-sporten till medlem i Riksidrottsförbundet.

Jag stod också bakom den väl genomarbetade ansökningen som skulle få ett svar i maj i år, då alla befintliga medlemsförbund i RF skulle rösta.

LÄS MER: HeatoN: ”Riksidrottsförbundet, erkänn e-sporten som en sport”

Men tidigare i veckan nåddes vi av beskedet att vår ansökan inte kommer att prövas. Inte förrän tidigast år 2019. Orsaken är att RF vill få mer tid på sig att definiera vad en idrott är.

Det är en enorm besvikelse för oss att inte ens få chansen att gå till omröstning, där vi säkerligen hade haft goda chanser. Och personligen förstår jag inte hur RF kan behöva mer tid på sig. Det måste vara i det närmaste tjänstefel av ett nationellt förbund att inte veta om vilka kriterier som måste uppfyllas, för att man ska kunna bli medlem?

Men kanske har RF redan svarat på sin egen fråga.

LÄS MER: E-sport ingen sport förrän tidigast 2019

Jag tycker att man bekänner sig till en väldigt förlegad syn på vad som är sport med sitt beslut. För mig är det är helt obegripligt varför inte e-sporten kan räknas som en sport när varpa, bangolf, dart och biljard redan är medlemmar. Det finns purfärsk forskning från Tysklands idrottsuniversitet i Köln som slår fast att e-sportens utövare – med över 400 rörelser per minut – stimulerar sina hjärnors kapacitet fyra gånger mer än en vanlig människa. Därtill fattar e-sportarna sina beslut med en puls på 160-180 slag per minut.

”Det är likställt med vad som sker i kroppen under ett maratonlopp. I mina ögon är e-sporten lika krävande som de flesta andra typer av sporter, om inte ännu mer krävande”, säger professorn Ingo Froböse till Deutsche Welle.

Det är beklagligt att RF uppenbarligen inte har tagit del av forskningen, och inte heller verkar uppskatta det arbete vi gör inom e-sporten. Vi har en sport som nästan 400 000 människor följer varje dag på internet i Sverige. Vi försöker att organisera ett utbrett föreningsliv, etablera seriesystem och engagera hundratusentals ungdomar i vår rörelse att tänka på sin hälsa, kost, skolgång sitt språkbruk på internet.

LÄS MER: Här är gymnasierna där du kan plugga e-sport

Det är inte bara frustrerande – för mig är det än mindre begripligt att Riksidrottsförbundet inte är intresserat av möjligheten att nå ut till den här målgruppen?

Och på ett annat plan känner jag en oro. Om e-sporten inte får etablera sig som en erkänd sport i Sverige – som den har gjort i USA, Ryssland och Kina – så kommer vi snart att hamna på efterkälken. På elitnivå har vi alltid varit en av världens ledande nationer i en av världens snabbast växande sporter. Nu är vi på väg att bli omsprungna av flera av våra värsta konkurrenter.

Vi behöver hjälp att förvalta vårt fantastiska arv – och bygga framåt. Om trettio år vill jag inte att vi ska behöva stå till svars för att vi behandlade e-sporten som skräp i Sverige, när den var i sitt sköte.

Jag hoppas att Riksidrottsförbundet tar sig samman och tänker om, snarast.

LÄS MER: Det här krävs för att vi ska släppa in e-sporten i Riksidrottsförbundet

Emil ”HeatoN” Christensen, åttafaldig världsmästare i ”Counter-strike”

klar

Artikellänk är kopierad

HeatoN
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro