ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

HeatoN: Är det dags för Faze att träffa en psykolog?

HeatoN · 15 Mar 2018
Uppdaterad 10 Jan 2019
Efter den omedelbara succén med nya uppställningen i höstas, ser Faze alltmer ut som ett lag som inte kan hantera stora finaler, skriver Emil "HeatoN" Christensen.

Efter den omedelbara succén med nya uppställningen i höstas, ser Faze alltmer ut som ett lag som inte kan hantera stora finaler, skriver Emil "HeatoN" Christensen. Foto: Bart-Oerbekke/ESL, Metro


I Katowice låste det sig ännu en gång för stjärnlaget och siffrorna är talande: på deras sex senaste finaler under hösten och vintern har de förlorat fyra stycken, skriver Emil "HeatoN" Christensen.

klar

Artikellänk är kopierad

MISSA INTE: Fnatic-coachen Jimmy ”Jumpy” Berndtsson gästar första avsnittet av Metro Esport Magazine

Efter flera tunga år för svensk Counter strike fick vi äntligen se en stor final med sex svenska spelare i fokus.

Fnatics seger mot Faze i Katowice var imponerande. Och den visade att det är dags att lyfta Freddy ”KRIMZ” Johansson som en av de absolut bästa spelarna i världen, sett till prestationerna de senaste månaderna. Om man fick lyfta ut en spelare som förklaringen till Fnatics framgångar på sistone så är det han. Det gläder mig också att se Maikil ”Golden” Selim blomma ut – en spelare som har gått den långa vägen genom Fnatics akademi till världseliten.

Samtidigt kan jag inte låta bli att undra: Är det dags för Faze att träffa en idrottspsykolog?

Efter den omedelbara succén med nya uppställningen i höstas, ser de alltmer ut som ett lag som inte kan hantera stora finaler. I Katowice låste det sig ännu en gång för stjärnlaget och siffrorna är talande: på deras sex senaste finaler under hösten och vintern har de förlorat fyra stycken.

Det stora glädjeämnet är ändå att svenska Counter strike-spelare får visa upp sig på de största scenerna igen.

Jag har under flera års tid varit orolig för vår framtid. Jag upplever inte att vi har fått samma uppbackning från samhället, näringslivet och idrotts-Sverige som exempelvis dansk e-sport har fått. Den känslan förstärktes när Riksidrottsförbundet inte ville erkänna oss som en idrott, utan sköt upp sitt beslut till tidigast år 2019.

Om man tittar på majorturneringarna har antalet svenska deltagare minskat drastiskt. År 2013 i Katowice deltog 20 svenska spelare. Siffran sjönk till ungefär 15 stycken under 2014 och 2015, för att droppa till fem spelare under fjolåret (sex stycken efter att Olofmeister bytte till Faze).

LÄS MER
Dennis: "Vi kommer bli ett av de mer aggressiva lagen"

Frånfallet har delvis berott på att vårt Ninjas in Pyjamas inte lyckats kvala in till de senaste majorturneringarna, men utvecklingen har också varit oroväckande på ett större plan.

Vi som driver elitlag inom e-sporten har helt enkelt fått kämpa på vår egen väg. Nu har vi – äntligen – eftertraktade gymnasieutbildningar inom e-sport på flera olika orter i Sverige. Vi ser allt fler amatörturneringar där svenska talanger får chansen att visa upp sig i hopp att bli rekryterade av de stora lagen.

På många sätt börjar vi se ljuset i svensk esport igen.

Med Fnatics seger i Katowice så förstärks den känslan.

LÄS MER
Snax om uppbrottet: "Jag vill egentligen inte prata om Taz"
klar

Artikellänk är kopierad

HeatoN
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro