ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

HeatoN: Därför blir esporten en OS-gren år 2024

HeatoN · 31 Aug 2017
Uppdaterad 31 Aug 2017
Kanske kommer Slark från Dota 2 vara ett stående inslag på OS snart.

Kanske kommer Slark från Dota 2 vara ett stående inslag på OS snart. Foto: TT


Sverige, som alltid varit ett föregångsland inom teknisk innovation och nya trender, uppfattas nästan som en bromskloss i hela utvecklingen, skriver Emil "HeatoN" Christensen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag läste en intressant nyhet för ett par veckor sedan.

Olympiska spelen kommer att avgöras i Paris 2024, och flera internationella medier snappade upp värdnationens öppning – för att ta med esporten.

”Ungdomarna är intresserade av esport. Så låt oss titta på det. Låt oss träffa dem. Och låt oss försöka hitta broar för att mötas”, sa vice presidenten för Paris OS-kommitté, Tony Estanguet.

Inte ett dugg överraskande, faktiskt.

Men desto roligare.

Det är ännu ett bevis på att vi är inne i väldigt spännande fas där synen på esport förändras i snabb takt. Varje dag går ljuset upp för ett stort antal människor att det vi faktiskt sysslar med är en sport – på alla plan – precis som jag har berättat i mina tidigare krönikor.

Om man tittar utanför Sveriges gränser så har många andra nationer kommit långt. I fjol fick esporten fullvärdig status som sport i Ryssland, Danmark och Italien. För några veckor sedan även i Finland, då deras skattemyndighet utredde ärendet och kom fram till att esportarna ska behandlas på samma sätt som professionella idrottare även juridiskt.

I Asien har de hunnit ännu längre.

Vart fjärde år arrangerar de sin motsvarighet till olympiska spelen – Asian Games – med 39 idrotter och 400 olika grenar i världens största sporter.

Där kommer esporten att vara med som uppvisningssport redan 2018, och som en fullvärdig idrottsgren år 2022.

Det måste ändå vara det ultimata erkännandet som sport?

Just därför tror jag inte att det dröjer länge innan internationella olympiska kommittén följer samma väg: Esporten kommer att bli en OS-gren, så varför inte redan år 2024?

Den viktigaste frågan för esporten i det här sammanhanget, är att vi får fortsätta vara esport. Så att inget stort organ kommer in och försöker förändra våra spelregler eller förutsättningar, bara för att det är OS. Men jag tror inte att det kommer bli så. Esporten har så pass starka internationella organisationer som kan stå upp för vårt eget bästa.

Jag ser det mer som ett tydligt bevis på att Riksidrottsförbundets beslut i våras – att inte ta med esporten som fullvärdig medlem, utan att skjuta upp beslutet – var ogenomtänkt och dumt. Det gör att Sverige, som alltid varit ett föregångsland inom teknisk innovation och nya trender, nästan uppfattas som en bromskloss i hela utvecklingen.

klar

Artikellänk är kopierad

HeatoN
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro