ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

HeatoN: Här är det bästa och sämsta från esporten under 2018

HeatoN · 27 Dec 2018
Uppdaterad 27 Dec 2018

Foto: Riot Games, ESL/Helena Kristiansson, Adela Sznajder/Dreamhack


Danskarna dominerade CS:GO och konkurrenterna får en känga. Dessutom vädrar Emil "HeatoN" Christensen sin sorg över polska legendarers fall när han summerar esportåret 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Ännu ett fantastiskt år av esport är till ända.

Sporten fortsätter att växa ekonomiskt och publikmässigt, ännu fler stora organisationer söker sig till esporten och i ett större perspektiv har vi tagit stora kliv mot att bli erkänd som en traditionell sport.

Men innan vi blickar framåt är det dags att summera året 2018.

För att inte bli alltför spretig kommer den här krönikan att lägga allra störst fokus på Counter strike-året 2018.

Foto: RFRSH Entertainment
Foto: RFRSH Entertainment

Årets Lag – Astralis

Hur man än vrider och vänder på det är Astralis rubriken för 2018. Åtta stora turneringssegrar. Stundtals förkrossande överlägsna såväl online som offline. Jag tycker att vi har sett det bästa laget någonsin i Counter strike-historien i form av Astralis år 2018. Det får också bli enkänga till alla andra lag i toppen inför 2019: jag tycker att de är för lata för att komma ikapp. Någonting hände inför 2019 och det enda jag vet är att det kommer krävas en förbannad massa träning för att någon ska gå om Astralis.

Foto: Kirill/RFRSH Entertainment
Foto: Kirill/RFRSH Entertainment

Årets Spelare – Nicolai ”dev1ce” Reedtz

Ett lika enkelt val som att utse Årets Lag. Dev1ce har varit MVP i nästan varje turnering som Astralis vunnit. En av de säkraste awp-spelarna vi har sett i modern tid. Men framför allt tycker jag att hans jämnhet är imponerande: i sina 22 senaste turneringar har dev1ce aldrig varit under 1.11 i rating i någon av dessa. Om situationen kräver så klarar han lika bra att hantera både pistol och rifle som sin AWP – utan att tappa någonting. Det var väldigt länge sedan vi såg en spelare prestera så bra under så lång tid.

Foto: Riot Games
Foto: Riot Games

Årets Överraskning – Fnatic (LoL)

Att Fnatic med Martin “Rekkles” Larsson i spetsen gick hela vägen till finalerna i Worlds i höstas var en av de större skrällarna på hela esportscenen för 2018. De sydkoreanska lagen åkte ut med dunder och brak och även om det tog stopp i finalen mot kinesiska Invictus Gaming så var skrällen välbehövlig för LoL-scenen såväl i Europa som för spelet i stort.

Foto: Adela Sznajder/Dreamhack
Foto: Adela Sznajder/Dreamhack

Årets Besvikelse – Virtus Pro

Att den ikoniska femman i Virtus Pro så småningom skulle splittras förstod alla. Det beslutet kom nog, på ett sätt, inte en dag för sent. Men likväl har det varit väldigt tråkigt att se hur laget har kollapsat under 2018 och fått ett ganska ovärdigt avslut. Virtus Pro har inte bara varit slagpåsar: de sista månaderna försökte Paschabiceps och Neo bära upp ett förlorat lag innan man blev tvingade bort från scenen – av sin egen organisation. Personligen hoppas jag på att Pascha är kvar på något sätt inom esporten.

Foto: Maciej Kolek/RFRSH Entertainment
Foto: Maciej Kolek/RFRSH Entertainment

Årets Turnering – Blast

Det finns givetvis större och häftigare turneringar men i sammanhanget känns det helt rätt att lyfta fram Blast för att de har revolutionerat tänket inom e-sporten. För oss som brinner för e-sport finns redan seriespel med slutspel och stora, etablerade turneringar att följa. Blast har däremot lyckats nå ut till den bredare sportpubliken med ett lite mer lättsamt upplägg i storstäder i världen, utan att ta bort tävlingsmomentet. Det har blivit en publiksuccé, och även om formatet inte ska ersätta våra traditionellt största turneringar så kan de fungera som en perfekt brygga för nyfikna in till kärnan av e-sporten.

Foto: ESL/Bart Oerbekke
Foto: ESL/Bart Oerbekke

Till sist…

Det jag saknar från året 2018 var en stora, svenska framgångar i Counter strike. Fnatic skrällde visserligen med två segrar tidigt i våras – men det går inte att blunda för att vi behöver regelbundna framgångar på elitnivå för att fortsätta utveckla intresset för sporten i Sverige. Jag hoppas att vår nystartade Elitserie kan bidra till de framgångarna på sikt. Svenska lagen har tillräckligt bra spelare för att lyckas, men just nu är det någonting som fattas.

klar

Artikellänk är kopierad

HeatoN
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro