ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

HeatoN: PUBG och Overwatch har båda skäl att avundas Fortnite

HeatoN · 6 Aug 2018
Uppdaterad 6 Aug 2018
Spelen på allas läppar just nu är Fortnite och ”PUBG”.

Spelen på allas läppar just nu är Fortnite och ”PUBG”. Foto: Epic Games, Metro


Overwatch och PUBG är två stora utmanare på marknaden. Men har de vad som krävs för att slå sig in som etablerade esporter?

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Förra helgen avgjordes den första säsongen av Overwatchs professionella liga. Den upphaussade finalen med tio miljoner kronor i förstapris drog 19 000 åskådare. Imponerande, men recensionerna var också blandade.

Blott 300 000 personer såg finalen på nationella tv-kanalen ABC – vilket är klart färre än vad de största Counter-Strike-turneringarna drar i USA. Det som förbryllar med Overwatch är att det saknas en rejäl, etablerad bas av fans som tittar på matcherna.

De närmaste åren blir viktiga för spelet. Kommer det att växa till sig och bli en allvarlig utmanare till de etablerade esporterna – eller kommer det att tyna bort? Jag känner mig osäker på deras framtid.

Spelen på allas läppar just nu är Fortnite och PUBG. Här är esport-scenen delad men jag har min favorit i Fortnite, som verkligen har träffat rätt med Battle Royale.

Det är lättillgängligt, roligt och utmanande på samma gång.

Fler verkar tycka likadant. I juli hade spelet 125 miljoner spelare över hela världen, och att nyblivna världsmästaren i fotboll Antoine Griezmann firar sina mål med en blinkning till spelet är den bästa reklamen man kan tänka sig.

För bara en månad sedan aviserade spelutvecklaren Epic Games att de kommer pumpa in en dryg miljard svenska kronor för att starta turneringar som ska kulminera i ett VM 2019. Jag tror att de har något stort på gång.

Däremot är jag lite besviken på Player Unknowns Battlegrounds – ”PUBG” – som inte har fått till någon etablerad tävlingsscen på professionell nivå. Spelet saknar också ett fullt fungerande åskådarläge som gör det tittarvänligt. De senaste eventen visar ändå att det finns en publik som engagerar sig i spelet – men jag är inte helt övertygad.

I övrigt vill jag slå ett slag för uppstickaren Rainbow Six: Siege. Ubisoft arbetar stenhårt med att knyta upp profiler och utveckla ett redan spännande spel. Hela processen påminner om Valves lansering av Counter-Strike: Global Offensive.

klar

Artikellänk är kopierad

HeatoN
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro