ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Hedensjö: Därför är det bra att jobba hemifrån

Björn Hedensjö · 11 Maj 2017
Uppdaterad 11 Maj 2017
"Att ibland stänga in sig och brainstorma på egen hand är exempelvis viktigt för nytänkande och kreativitet.", skriver Björn Hedensjö.

"Att ibland stänga in sig och brainstorma på egen hand är exempelvis viktigt för nytänkande och kreativitet.", skriver Björn Hedensjö. Foto: IBL


Metrojobbs krönikör Björn Hedensjö tycker det finns argument för att jobba hemifrån.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det går precis lika bra att skicka mejl från Mexiko som det gör härifrån.” Så sammanfattade min middagsgäst hur smärtfritt det gått för honom att få till en jobbtillvaro som för mig låter som rena drömmen – med långa vistelser i delar av världen han ville se, och distansjobb därifrån.

Nu är det så klart långt ifrån så enkelt för de flesta. Det finns tusen praktiska skäl att hålla sig på en plats – barn i skolan, föräldrar som bor där, jobbarkompisar man inte vill vara utan eller helt enkelt ett jobb som kräver det.

Men samtidigt ger teknikutveckling och lösare anställningsformer helt nya möjligheter för de som faktiskt hellre mejlar från Mexiko. Eller hemifrån för den delen. Även personer med helt traditionella anställningar kan nu i teorin sköta stora delar av jobbet hemma i morgonrock – i projekt där ett visst resultat vid en viss tidpunkt är huvudsaken spelar det egentligen ingen roll var man sitter när man gör jobbet.

Ett problem där är istället chefer med ett starkt kontrollbehov, som är ovilliga att låta sina anställda bestämma var de ska tillbringa arbetstiden. Ett annat skäl till oviljan att släppa anställda ur sikte är att många chefer tror att transparens – att alla kan se vad de andra gör – är viktigt för att nå bra resultat. En följd av transparenstrenden är att öppna kontorslandskap blivit allt vanligare. Häromdagen träffade jag Ethan Bernstein, professor på Harvard Business School, och expert på just transparens på arbetsplatser. Han har i sin forskning kunnat visa att öppenhet visserligen kan vara bra, men att privata sfärer för medarbetarna är minst lika viktiga. Att ibland stänga in sig och brainstorma på egen hand är exempelvis viktigt för nytänkande och kreativitet.

Kanske är du en av dem som gärna skulle tillbringa mer av din arbetstid på annan plats än på jobbet. Då kan det vara bra att veta att det faktiskt finns bra argument för att du ska få göra det – åtminstone ibland.

Fakta

Björn Hedensjö

Yrke: Journalist, författare och organisationskonsult

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro