ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Hedersmord som ett brev på posten"

Karin Winter · 19 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014

Somayas syster har blivit förskjuten av sin man på grund av Somayas giftemål med Munir. Nu ska systerns brev, tillsammans med andra handlingar, få Migrationsverket att öppna Somayas ärende igen och förhindra utvisningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: ROGER LARSSON/HALLANDPOSTEN

I går skrev Metro om utvisningshotade Somaya som riskerar hedersmord om hon återvänder till Jordanien. Somayas två små barn som är födda i Halmstad och aldrig varit i Jordanien gick i måndags under jorden med sina föräldrar. Nu har handlingar som ska rädda Somaya börjat komma in till familjens juridiska ombud Sture Terseaus. Bland annat är ett brev från hennes syster på väg. – Hennes syster har själv drabbats. Hennes man har förskjutit henne på grund av Somaya. Hon skriver att Somaya kommer att mördas om hon återvänder och att hon starkt varnar för det, säger Terseaus. Ytterligare handlingar från en offentlig notarie och en advokat har inkommit. Båda har försökt medla mellan familjerna utan att lyckas, och båda skriver att det är olämpligt att återvända. Advokaten beskriver även hur mannen kan komma att mördas om han försöker skydda sin fru. Deras barn överlämnas då till de släktingar som mördat eller beställt mordet på föräldrarna. – Det här är nya, starka bevis. Ska Migrationsverket gå emot detta? Det håller inte. Då är det hedersmord som ett brev på posten, säger Sture Terseaus. Enligt Migrationsverket är familjen Ahmads ärende formellt avslutat, men nya uppgifter kan öppna ärendet igen, enligt presschef Fredrik Bengtsson. Hur ser deras ärende ut ur ett barnperspektiv? – Vi utgår alltid från barnen, men man måste fråga sig på vad den långa vistelsetiden i Sverige beror på, om det är föräldrarnas val. Det finns inga asylärenden som tar sju år. Det kan bli svårare att få uppehållstillstånd om föräldrarna har försvårat ärendet, säger han. På fredag kommer Sture Terseaus att sammanställa handlingarna och skicka in dem till Migrationsverket.

LÄS ÄVEN: Familjen utvisas trots hot om hedersmord

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Winter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro