ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hej då, glesbygden

Metro · 6 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Ny rapport visar att hela kommuner kan försvinna

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler flyr landsbygden. Och det blir ännu trängre i stan, enligt en ny rapport. Sveriges glesbygd dör ut samtidigt som allt fler trängs i storstäderna. Och utvecklingen går fort, enligt en ny rapport. – Jag var själv förvånad över att det går så snabbt, säger ekonomen Göran Wikner som skrivit rapporten.

Enligt honom dröjer det inte många år förrän Sveriges karta har ritats om. Flytttrycket är stort. – Fler och fler drar sig till storstäderna. Vi kommer att se ett ekonomiskt ödeland i stora delar av landet, säger han.

Många kommuner riskerar att upphöra under de närmaste tio åren. Bristen på arbetskraft får förödande konsekvenser. Mellan 2006 och 2016 beräknas antalet personer mellan 17 och 19 år minska med över 63 procent i Gullspång.

Göran Wikner efterlyser starka lokalföretagare för att vända den negativa spiralen. Åre nämns som ett positivt exempel. Där har kommunen lyckats locka unga.

Men även för vinnarregionerna blir det problem. Här sätter bostadsbristen stopp för utvecklingen. 

Malins + för landet: Lugnet, den positiva ensamheten, nya perspektiv.Malins – för landet: Pendlingen, kompisarna, tillgängligheten för ärenden.
Malins + för landet: Lugnet, den positiva ensamheten, nya perspektiv.Malins – för landet: Pendlingen, kompisarna, tillgängligheten för ärenden.Foto: Christina Blom

... men Malin flyttade till landet

Malin Lilja, 39, lämnade lägenheten i Göteborg för att flytta till Spekeröd för tre år sedan. Hon har hittat sitt paradis utanför Stenungsund.

– Jag kände mig instängd i stan. Jag vill stå med fötterna i gräset, säger hon. Malin arbetar som IT-konsult. Drömmen är att arbeta hemifrån, men än så länge pendlar hon till Göteborg. Det blir drygt tio mil om dagen.

– Tekniken finns, men företagen är inte mogna för det, tyvärr.    

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro