ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hej då, Tony Blair

Anders Göransson · 10 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

POLITIK Tio år – längre höll inte kärleksförhållandet mellan premiärminister Tony Blair och britterna.

Mannen som stormade in och vände upp och ner på brittisk politik lämnar den nu som illa tilltygad och djupt impopulär. Men det var en stolt Tony Blair som i går meddelade sitt beslut att lämna in sin avskedsansökan till drottningen den 27 juni. Talet höll han inför partivännerna i den egna valkretsen Sedgefield i norra England. – Det finns bara en regering sedan 1945 som kan säga allt det här: fler jobb, färre arbetslösa, bättre hälsa och utbildning, lägre brottslighet och ekonomisk tillväxt under vartenda kvartal. Bara en regering – den här.Tony Blair tillträdde 1997 efter en jordskredsseger i valet som gjorde slut på 18 års konservativt styre. Han reformerade Labourpartiet, döpte om det till ”New Labour” och flyttade det från vänster in mot mitten. Blairs popularitet sköt i höjden efter hans statsmannalika uppförande i samband med lady Dianas död samma år.Han drog i gång flera reformer på det sociala området, bland annat införandet av minimilön och skattelättnader för de allra fattigaste. Stora investeringar gjordes i den eftersatta offentliga sektorn, samtidigt som privatiseringar tilläts inom en rad områden. I sitt tal i går var det framför allt den insatsen han framhöll.

– Tänk er tillbaka till 1997. Tänk på er egen levnadsstandard då, och jämför med i dag. Fråga er när ni senast behövde vänta ett år eller mer på sjukhusens väntelistor, eller hörde om pensionärer som frös ihjäl på vintern för att de inte hade råd att värma upp sina hem. Men så kom Irakkriget – och ingenting har skadat Tony Blair mer opinionsmässigt. Många britter anser att landet har varit alldeles för underdånigt gentemot USA – och den kritiken har växt i takt med att allt fler brittiska soldater kommit hem från Irak i kistor.I går sa Tony Blair att Storbritannien måste hålla ut i Irak om inte terroristerna ska vinna. Han bad också sitt folk att tro honom på hans ord: – Jag har gjort vad jag har trott varit rätt för vårt land.

Brown trolig efterträdare

Den 27 juni avgår Blair som premiärminister och lämnar sannolikt över till finansminister Gordon Brown, som väntat otåligt i flera år. Processen för att utse en efterträdare väntas ta sju veckor. George W Bush tar liksom många andra i stort sett för givet att Brown kommer att efterträda Blair. – Jag ser fram emot att samarbeta med Gordon Brown, som jag förmodar kommer att ta över, sa den amerikanske presidenten till journalister. – Jag har haft ett möte med honom och tyckte att han var en öppen och sympatisk person. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro