ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hela din identitet kan kapas med ditt e-legg

Karolina Skoglund · 4 Apr 2013
Uppdaterad 4 Apr 2013
I dag lever Susann Schwarz och hennes man med spärrade personnummer, för att förhindra vidare bedrägerier. Det innebär att de inte kan ta krediter eller  använda sina personnummer vid köp och bokningar. – Jag kan inte ens gå på bio med mina barn, säger Susann. 

I dag lever Susann Schwarz och hennes man med spärrade personnummer, för att förhindra vidare bedrägerier. Det innebär att de inte kan ta krediter eller  använda sina personnummer vid köp och bokningar. – Jag kan inte ens gå på bio med mina barn, säger Susann.  Foto: Linnea Svensson Arbab


Bedragare skapade e-legitimationer i Susann Schwarz och hennes mans namn. Därefter tog de ut en halv miljon kronor i deras namn. Nu kritiseras tekniken av en it-säkerhetsexpert.

klar

Artikellänk är kopierad

När en bank ringde till Susann Schwarz för att berätta att ett lån på 3 000 kronor som hon sökt inte gått igenom förstod hon att något något var fel. Det visade sig att någon öppnat ett bankkonto i hennes och hennes mans namn. Genom det skapade bedragarna e-legitimationer och började att söka lån. På så sätt hade de lyckats ta ut en halv miljon kronor.  

– Troligtvis har de bevakat vår brevlåda och hämtat uppgifter där, vilket känns obehagligt. De har inte gjort något personligt men det känns ändå så, säger hon och fortsätter: 

– Polisen och bankerna blev helt handfallna, märkte jag. Det är så nytt med bedrägerier via e-legitimation och brottet är inte speciellt svårt att begå.

Polisen medger att detta typ av brott är ovanligt. 

– Nej, vi har inte fått in så mycket sådana anmälningar, men det har hänt, säger Lars Minnedal, Brottsförebyggare på Citypolisens Bedrägeri­rotel. 

Enligt Andreas Jonsson, konsult på datasäkerhetsföretaget Romab, är dagens e-legitimationer inte alls lika säkra som de var förr, då det ofta krävdes en extern anordning.

– Jag skulle själv aldrig ha en e-legitimation på fil i dag. Det bygger på att ingen annan kommer åt den. Man skulle man göra det säkrare men då skulle det bli knepigt att använda, säger Andreas Jonsson. 

Fler spärrar sitt personnummer

Allt fler svenskar väljer att leva med en bedrägerispärr på sitt personnummer. Enligt kreditupplysningsföretaget UC:s register har det blivit en ökning på 32 procent sedan 2011. 

– Vi har haft den här tjänsten i tre år men antalet som använder den har ökat dramatiskt. När man spärrat personnumret går det inte för företaget att ta en kreditupplysning och då går köpet inte igenom, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh. 

Eftersom det vanligtvis inte är lagligt att vara otillgänglig för kreditupplysning är det bara de som blivit utsatta för bedrägerier som kan spärra sitt personnummer. 

– Det innebär att man begränsar skadan. Många låter spärren ligga kvar länge.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro