ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hela julens väder

Katarina Arnstad Elmblad · 19 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Klicka för större bild.

Klicka för större bild.


klar

Artikellänk är kopierad

Det blir en vit jul i år. I alla fall i norr. Julen 2008 går snögränsen vid Gävle. Men för stockholmarna är inte hoppet ute än. Gävle – södra Dalarna – mellersta Värmland utgör snögränsen. Norröver blir det vitt. – Norr om gränsen är det minst en decimeter snö på julafton, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

Söder om gränsen ligger snön bara fläckvis och enligt SMHI är det troligt att den smälter bort på några dagar. Om det kommer ny snö, räknar SMHI inte med att den kommer att ligga kvar.  

En stor del av Sverige får nöja sig med slask eller torrmark. Men Stockholm och Gotland har fortfarande chansen att få en vit jul. Det ska blåsa nordliga vindar och de kan dra med sig snö ner till både huvudstaden och öborna. – Men det blir inga stora mängder, säger Sten Laurin.

För Göteborg och Malmö däremot är det kört. Prognosen i södra Sverige är grönare än vit. Under juldagen och annandagen fortsätter det att blåsa från norr. Det betyder kyligare väder i hela landet med minus-grader från norr till söder. De enda undantagen är östkusten på juldagen och västkusten på annan­dagen. Där kan det bli plusgrader.

Om nordvindarna ligger kvar bäddar det för en kall nyårsnatt. Men om vinden vänder kan det bli en mild övergång till det nya året.

2001 var det senast en vit jul i hela landet. Då låg ett snötäcke över Sverige. Och 2004 hade Stockholm snö.

… och så ser det ut på de svenska vägarna

Nu stundar en av årets största och mest trafikolycksdrabbade helger.  SMHI varnar för halka under jul- och nyårshelgen.

De senaste tio åren har i genomsnitt 31 personer omkommit i vägtrafiken under perioden 20 december–12 januari.

Det är dagarna före jul och nyår som de flesta personer omkommer, särskilt den 22 och 28 december. Dessa båda dagar har i genomsnitt cirka två personer per dag omkommit de senaste tio åren.– Dagen före julafton är normalt en tung olycksdag, det beror mycket på att det ofta är många människor i bilarna och när det då händer en olycka blir det tyvärr en tragisk utgång, säger Thomas Andersson, presssekreterare på Vägverket.

SMHI:s råd är att undvika de mest belastade väg-sträckorna. Polisens råd är att hålla avståndet.På SMHI:s hemsida finns ständigt uppdaterade halkvarningar.– Snögränsen går i norra Svealand och det ser ut att kunna vara minusgrader i hela landet på julafton. Vinterväglag råder, säger Anna Österman, meteorolog på SMHI.De rödmarkerade vägarna i bilden är de mest trafikerade.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro