ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hela Maldiverna kan tvingas flytta

Johanna Engman · 13 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

President Mohammed Nasheed vill flytta sitt land Maldiverna innan paradiset sjunker ner i havet.
President Mohammed Nasheed vill flytta sitt land Maldiverna innan paradiset sjunker ner i havet.

Maldiverna är på väg att dränkas och försvinna. Nu för presidenten förhand­lingar med Indien och Sri Lanka – om att flytta hela sitt land.– Vi kommer att investera i mark. Vi vill inte hamna i flyktingtält om det värsta händer, säger nyvalda president Mohammed ”Anni” Nasheed.

Maldiverna är en ögrupp som ligger sydväst om Indien . Landet drabbades hårt efter flodvågskatastrofen 2004 då 69 öar översvämmades helt och 30 öar blev hårt ansatta skriver CNN. 82 personer miste livet och  26 människor saknas än idag av landets 270 000 invånare.

På grund av klimatförändringar befarar FN nu att havsnivån kommer att stiga med 18 centimeter till slutet av århundrandet. Majoriteten av landets 1200 öar ligger bara 1,5 meter över havet som det är idag, enligt CNN.

Det har förts förhandlingar med både Sri Lanka och Indien som har liknande kultur, mat och klimat. Men även Australien finns med i diskussionen, som ska ha mycket outnyttjad mark.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Engman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro