ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hela situationen är jättemärklig”

Kalle Wiklund · 21 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Stefan Wahlberg, rättslig expert.

Stefan Wahlberg, rättslig expert.


klar

Artikellänk är kopierad

Ännu en gång skakas rättegången mot Pirate Bay av jäv-misstänkar.  Nu handlar det om en av nämndemännen i den kommande hovrättsförhandlingen.–Det är jättemärkligt, kommenterar Stefan Wahlberg, rättslig expert.

Tidigare kom det fram att en nämndeman var jävig i tingsrätten, nu detta. Hur kan det vara möjligt?–Det är jättemärkligt, eftersom man haft en liknande situation i tingsrätten.  Där fick en nämndeman hoppa av innan rättegången då det kommit fram att han var kompositör. Rent principiellt är det ingen skillnad på nämndemän och domare, i alla fall i juridisk mening. De ingår båda i rätten med domared. Det hade varit häpnadsväckande om inte hovrätten hade gått ut med detta innan rättegången.Vad händer nu?–Antingen kommer man bedöma situationen som uppenbart jävig, och då måste nämndemannen hoppa av direkt. Eller så kommer man väcka frågan om jäv hos de båda parterna, och så får försvaret och åklagarsidan ta ställning till detta.Hur tillsätts nämndemännen?–Nämndemännen tillsätts av landstinget, i egenskap av politiskt mandat. De ska vara samhällets representanter i rätten, och kan egentligen ha vilket yrke som helst. Men jag tror att det är en slump att flera av nämndemännen i Pirate Bay-rättegången har haft kopplingar till musikindustrin.

klar

Artikellänk är kopierad

Kalle Wiklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro