ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Helena, 24, tvingades avliva sin häst – åt upp köttet

Fredrik Tideman · 31 Dec 2015
Uppdaterad 31 Dec 2015
Helena Ståhl, 24, har fått många reaktioner efter att ha berättat om hur hon tog hand om köttet efter att ha avlivat sin häst.

Helena Ståhl, 24, har fått många reaktioner efter att ha berättat om hur hon tog hand om köttet efter att ha avlivat sin häst. Foto: Carina Olofsson/Privat


När Helena Ståhl, 24, var tvungen att avliva sin häst tog hon beslutet att ta hand om köttet. Nu har hon skrivit ett långt Facebook-inlägg om det och får många reaktioner. Om jag ska vara ärlig så hade jag ingen aning om att det skulle bli så här stort”, säger Helena.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var den första maj som Helena Ståhl i Skellefteå var tvungen att avliva travhästen Iffy Mant som hon tagit hand om sedan Iffy var tre år. Den sex år gamla travhästen hade fått en knäskada.

Efter att hästen avlivats tog Helena hand om köttet och åt upp köttet. I sammanlagt sju månader har hon nu kunnat äta av köttet – och även delat med sig till andra, berättar hon för Aftonbladet.

”154 kg benfritt kött fick jag av henne. Tillräckligt med mat för att mätta hur många svältande människor som helst. Vem är jag att vara petig? Vem är jag att välja bort det köttet för att det istället ska behöva dödas friska djur för min skull?”, skriver hon i facebookinlägget.

– Det var ett jättesvårt beslut, jag funderade i princip i sex månader innan jag bestämde vad jag skulle göra. Jag var inte riktigt redo att bestämma mig, men till slut såg jag inte att det fanns något alternativ, säger Helena Ståhl till Metro.

►LÄS MER: Ridklubb serverade häst på menyn – nära 1000 skrev under protest

Helena säger att hon känner till andra hästägare som gjort likadant.

– Jag känner många som har djur överhuvud taget, kossor och grisar till exempel. Och jag har alltid tänkt att det är fint att äta kött som man vet var det kommer ifrån och som man vet har haft det bra.

Efter att ha skrivit facebookinlägget den 21 december har hon fått mycket reaktioner och har blivit omskriven i flera medier.

– Det känns som att jag har delat folk i två läger. Antingen så tycker de att jag är stark, modig och att det är helt rätt, eller så tycker de att det är äckligt och obehagligt. Men jag vet att jag står för det och det känns som att mina vänner och min familj tycker att jag tog rätt beslut.►LÄS MER: Knepet bakom hästen Hamos höga ålder: "Var chef över ditt eget liv"

Är du förvånad över uppmärksamheten? – Om jag ska vara ärlig så trodde jag aldrig att det skulle bli så stort. Jag är jätteglad över att det har fått så mycket uppmärksamhet, men jag tycker att det är konstigt också. För hundra år sedan var det här det enda sättet.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro