ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Helena ler när hon tvingas tvärbromsa

Kristian Borglund · 14 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Busschauffören Helen Tielman sprider glädje i juletid med tomteluva.

Busschauffören Helen Tielman sprider glädje i juletid med tomteluva. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Humant ledarskap är nytt begrepp som fått fotfäste i arbetslivet – tillämpbart för chefer och medarbetare  Varför inte passa på att öva lite?

– Det går att uppskatta chefer, kolleger eller kunder mer än vi tror. Och dessutom bli vänligare mot dem oavsett vad de har gjort eller inte gjort. Det är vad humanitet handlar om, säger Teresa M Rask, inspiratör och rådgivare i humant ledarskap.

En taskig situation som uppstått på jobbet kan lätt förpesta dagen för dig själv och din omgivning – eller så kan du vända på ditt perspektiv på vad som händer:– När vi blir upprörda på en chef, kollega eller kund kan det bero på att vi själva tolkar situationen på ett sätt som får oss ur balans: ”Vad arrogant han är!”, "Hur f-n tänker den människan!?", "Hon tycker inte om mig!" eller något annat.– Ett sätt att tillämpa humant ledarskap är att i stället ställa in sig på att göra plustolkningar av det som händer under arbetsdagen.

Plustolkningar betyder att man ser på situationen ur ett konstruktivt perspektiv. Tekniken används dagligen av busschauffören Helen T Åkesson. När någon exempelvis kliver rakt ut i gatan framför bussen, så att hon tvingas bromsa, ligger det nära till hands att muttra ”Se dig för, din idiot. Ser du inte att bussen är full?”. Men så gör inte Helena:– Jag blir inte irriterad. Jag ler mot personen och tänker på att han eller hon är lika skör och stark som alla oss andra. Jag inser också att jag skulle ha kollat lite mer noggrant och kanske kört lite saktare.

3 julfridstips

Busschauffören Helens julfridstips för jobbet:

• Uppmärksamma dina kolleger och kunder. "Om du tittar på en blomma blir den vackrare ju mer du tittar på den. Detsamma gäller människor.”• Lev dig in deras situation. ”När jag ser en någon springa ikapp bussen med alla bärkassar tänker jag på hur den personens kväll kan se ut – med kassar som ska packas upp, middag som ska lagas”.• Meditera. ”Vi sitter alla i samma buss. Vi är människor i universum.”

Jobb du kan söka i dag på metrojobb.se

1. Lärare

Det nystartade NTI-gymnasiet i Södertälje söker en kvalificerad lärare i kurserna Elkunskap och Ellära A.

TILL JOBBANNONSEN

2. Konditor

ICA Kvantum i Bålsta söker en utbildad konditor med dokumenterad yrkeserfarenhet.

TILL JOBBANNONSEN

3. Läkare

En privat mottagning i Hässleholm söker läkare. Du är initiativrik, flexibel och lyhörd.

TILL JOBBANNONSEN

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro