ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Helga blåste skogsägare på över 300 miljoner kronor

· 9 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015
Helga förstörde skog värd hundratals miljoner enligt Hans Källsmyr och Daniel Fellenius.

Helga förstörde skog värd hundratals miljoner enligt Hans Källsmyr och Daniel Fellenius. Foto: TT/Privat/Sydved


Helga fällde skog till ett värde av 4 miljoner pizzor eller 154 Ferraris. Men hon ligger i lä jämfört med Gudrun, Gorm och Egon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jämfört med Gudrun var stormen Helga som en vindstilla dag trots att hon fällde skog till en yta av 1,4 miljoner fotbollsplaner.

– Gudrun var i en helt annan division, säger Hans Källsmyr, regional skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Stormen Helga drog in över landet den 4 december och spritt över fyra län fälldes skog till en yta på minst 700 000 skogskubikmeter.

► LÄS MER: Grannarna namnger våra stormar

En skogskubiksmeter motsvarar enligt Hans Källsmyr ungefär två fotbollsplaner. Hur mycket skogsägarna förlorat på de omkull blåsta träden är enligt honom omöjligt att säga. De får en viss intäkt även på de liggande träden men gör inte en lika stor vinst eftersom avverkningen blir betydligt dyrare.

– Om de hypotetiskt skulle ha avverkat skogen under helt normala förhållanden så skulle den ha varit värd mellan 400 till 500 kronor per skogskubikmeter, säger Daniel Fellenius informationschef på Sydved.

Genom att ta 450 kronor gånger de skogskubikmeter som fällts har Metro fått fram att Helga fällde skog till ett värde av 315 miljoner kronor.

– Helga berörde fyra län men orsakade bara en tredjedel så stor skada som Gorm, säger Hans Källsmyr.

Stormen Gorm fällde två till 2,5 miljoner skogskubikmeter vilket motsvarar omkring fyra miljoner fotbollsplaner.

► LÄS MER: Orkanerna har inte blivit fler

För den summan som den skogen är värd kan du köpa 439 sportbilar av modellen Ferrari 458 med en prislapp på 2 050 000 kronor. Men är du hungrig räcker pengarna till 11,25 miljoner pizzor á 80 kronor styck.

Egon var något lugnare än Gorm men värre än Helga och fällde skog motsvarande 3,6 miljoner fotbollsplaner. Skogen Egon fällde i början av året landande på ett värde av 395 Ferraris eller 10 125 000 pizzor.

Men ingen av de ovan nämnda stormarna kommer ens i närheten av Gudruns krafttag år 2005. Gudrun är enligt SMHI den mest förödande stormen i Sveriges historia vad gäller nedfällda träd, strömavbrott och inställda tåg. Enligt Daniel Fellenius tog det flera år för skogsägarna att röja upp efter hennes utbrott.

– Gudrun fällde 75 miljoner skogskubik, säger Hans Källsmyr.

För de pengarna kan man äta pizza varje dag i över en miljon år eller köpa 16 463 Ferraris.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro