ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hembakt och våfflor –  i stället för piller

· 16 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Rullstolarna knastrar i gruset och solen värmer på yllekoftor och nylagda hår. I dag är det utflykt till Rosendals trädgårdar. – Det är väldigt trevligt att komma ut, annars blir det mest att man sitter på rummet, säger Karin Norén, 93 år. Ulla Ingulfson, 92, håller med.– Man mår inte så bra när man sitter still.

De är två av nio pensionärer som bor på avdelningen Blåklinten på Väderkvarnens ålderdomshem i Stockholm.

Här jobbar man med närhet och ett aktivt liv för de boende. Ingen av de som bor på avdelningen äter antidepressiv medicin. – Vid nedstämdhet gör sociala aktiviteter stor skillnad. Det finns en enorm överanvändning av antidepressiva medel hos äldre i dag, det är beklämmande hur det används, säger Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik.– Närhet, kärlek och skratt är lika viktigt som mediciner, säger Jai Herzing, gruppledare på avdelningen.– Jag är så musikintresserad, jag lyssnar på allt från Bach till modernare saker. Musik är bättre än tabletter, säger Birgitta Eriksson, 90.

Scrolla och kolla: Lyckliga utan piller

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro