ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hembesök kan stoppa oroligheterna

Sebastian Chaaban · 24 Maj 2013
Uppdaterad 24 Maj 2013

Efter kravallerna i Göteborg började polisen göra hembesök för att prata med ungdomarnas föräldrar – vilket fick en lugnande effekt. Men i Stockholm är metoden inte lika utvecklad. – Det är något vi vill jobba mer med, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i Husby.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Under 2010 så drabbads Göteborg av liknande upplopp som nu i Stockholm. Då testade man en ny metod från norska polisen, så kallade bekymringssamtal eller orossamtal. – Tanken är att man identifierar ungdomar som kanske är på glid in i strul. En polis tillsammans med personal socialtjänsten besöker då ungdomens föräldrar och man berättar helt enkelt om oron man har och informerar, säger Even Magnusson, ansvarig för brottförebyggande frågor vid polisen i Storgöteborg.

Metoden anses ha varit så lyckad att det skrivits in i polisens handlingsplan vid händelser av socialoro. Andra polismyndigheter har även tagit efter metoden.

Genom metoden har man även lyckats engagera flera föräldrar och fått igång sms-kedjor, där man med ett knapptryck kan skicka ut info om oroligheter ute på gatorna skulle vara på gång.

– Det har fungerat jättebra och har ibland varit helt avgörande för att saker inte har blivit större och värre än det blev, säger Even Magnusson.

Vid Stockholmspolisen känner man till metoden, men den ska enligt uppgift inte vara lika utvecklad eller använd som i Göteborg.

– Vi har inte samma utvecklade system här. Det förutsätter en större omfattning och samverkan med socialtjänsten som vi inte har, men det är något som vi absolut kan jobba med, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i Husby.

Vid polisens Ungdomssektion i Solna, tittar man just nu på att använda orossamtalen med tanke på oroligheterna runt om i Stockholm.

– Ett problem är att identifiera ungdomarna som är ute och rör sig på nätterna. Men vi jobbar med att kunna komma igång med metoden, säger Jörgen Ohlsson, sektionschef vid polisens ungdomssektion. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro