ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hembesök ska begränsa antalet mord

Åsa Larsson · 25 Jul 2013
Uppdaterad 25 Jul 2013

Polisen i New York har lyckats få ner antalet mord i stan. Nu hoppas man nå ännu längre genom att fokusera på hushåll där det tidigare förekommit våld.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året åkte polisen i New York ut på larm om våld i hemmet 263 207 gånger.
Förra året åkte polisen i New York ut på larm om våld i hemmet 263 207 gånger.Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Hembesök är det nya vapnet.

– Du ser ifall hon har några blåmärken, du kollar runt i hemmet och se om möbler är trasiga, säger polisen Dale Edwards till tidningen The New York Times

– Du ställer frågor. Du försöker vara taktisk.

De senaste åren har storleken på den avdelning som arbetar med våld i hemmet ökat med 40 procent, till 450 poliser, skriver tidningen. En av många saker som dessa poliser gör är kring 70 000 hembesök årligen till våldsamma hem.

Trenden i New York som man aldrig trodde att man skulle kunna bryta – antalet mord – har brutits och det första halvåret i år mördades i snitt färre än en person om dagen i jättestaden i USA. År 2000 var den siffran nära två personer om dagen. Orsakerna bakom nedgången tillskriver New York-polisen insatser för att få bort skjutvapen från gatorna och mot kriminella gäng.

Nu vill man åt även mord kopplat till våld i nära relationer, något som polischefen Raymond W Kelly tycker sig se en förbättring i. Kelly började jobba som polis på 60-talet.

– Då fanns det en sorts föreställning att familjeangelägenheter skulle förbli privata, säger han till The New York Times.

– Det var något som sågs som för svårhanterligt, komplext, och jag tror att många konstaplar skyggade undan från det.

Under decennierna som följde blev det bättre, mycket tack vare protester från kvinnogrupper, och under polischefens tid har en stor satsning gjorts för att få bukt med problemet.

Man arbetar bland annat med att samla in mer fysiska bevis, vilket är hjälpsamt i de fall där den misshandlade partnern återgår till förövaren eller skräms till tystnad. Andra metoder är uppföljning. Nu för tiden så får den polis som får ett fall med våld i hemmet automatiskt alla tidigare fall knutna till de individerna skickat till sig, skriver tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro