ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemförsäkring kan täcka Ipredrättegång

Ola Jacobsen · 11 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
För att dömas till skadestånd enligt Ipredlagen ska ett intrång ha skett. Förlorar man målet kan det bli mycket dyrt.

För att dömas till skadestånd enligt Ipredlagen ska ett intrång ha skett. Förlorar man målet kan det bli mycket dyrt. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Den som blir stämd för fildelning enligt ipred-lagen kan få betala flera hundra tusen kronor i rättegångskostnader. Men en vanlig hemförsäkring kan ersätta en stor del av kostnaden. Ipred-lagen ger rättighetsinnehavare, som filmbolag, rätt hos domstol begära ut från internetoperatörer vilken person som står bakom en viss IP-adress, för att på så sätt komma åt illegala fildelare. Lagen gör det lättare för filmbolagen att dra fildelare inför rätta. Fallen kommer att prövas som tvistemål och inte som brottmål. Det betyder att filmbolagen stämmer fildelare för intrång utan att göra någon polisanmälan.

I tvistemål har man inte rätt till offentlig försvarare utan måste anlita egen advokat. Den som förlorar en sådan tvist måste betala för sina egna och motpartens rättegångskostnader. Som Metro Teknik tidigare rapporterat kan det röra sig om så mycket som 300 000 kronor. I andra länder med liknande lagar har misstänkta fildelare dragit sig för att bestrida filmbolagens kravbrev i domstol av rädsla för att utöver skadestånd dessutom få betala dyra rättegångskostnader om de förlorar målet. Men i Sverige kan det bli annorlunda. Här täcker rättsskyddsförsäkringen, som ingår i de flesta hemförsäkringar, stora delar av rättegångskostnaderna.   – Alla fall som handläggs som tvistemål omfattades av rättsskyddet, säger Mats Baum, chef för rättsskyddsavdelningen på Folksam. Samma gäller för de andra stora försäkringsbolag som Metro Teknik talat med.

•• Men om jag har gjort något dumt och blir stämd för det, täcker verkligen hemförsäkringen det?– Ja, så länge du inte har gjort något brottsligt, säger Malou Sjörin, presschef på Trygg Hansa. För att dömas till skadestånd enligt ipred-lagen måste det ha skett ett intrång. Och definitionen på ett intrång är att det är ett brott mot lagen. Det säger Marianne Levin, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. – Jag tror inte att försäkringsbolagen har tänkt på immaterialrätt när de säger så. Här använder man en civilprocess men det bygger på att man begått något som rubriceras som brottsligt handling. Till exempel intrång i upphovsrätten, säger Marianne Levin.

Klicka på bilden för att se en större version
Klicka på bilden för att se en större version
klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro