ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemkomsten” en feministisk manspjäs

Åsa Mattsson · 16 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Harold Pinters ”Hemkomsten” spelas på Stockholms stadsteater.

Harold Pinters ”Hemkomsten” spelas på Stockholms stadsteater. Foto: Lesley Leslie-Spinks


Rabaeus: Mer spännande med svaga, sköra män”

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Rabeus.
Johan Rabeus.

TOMTEMPÅLE. Om en teaterpjäs vore en totempåle så vore den just nu Harold Pinters ”Hemkomsten” på Stockholms stadsteater, en pjäs som överöses med lovord från både kritiker och publik. Visst är det en manspjäs, men den är också feministisk, menar Johan Rabaeus som spelar en av rollerna.

När skådespelarna i Harold Pinters hyllade pjäs ”Hemkomsten” repeterade skämtade de om att kalla sig ”Jösses pojkar – Hemkomsten” som en blinkning åt  ”Jösses flickor – Återkomsten”, den feministiska kvinnopjäsen. Det berättar Johan Rabaeus, som spelar den hemvändande sonen. ”Hemkomsten” handlar om en familj av män, deras kvinnohat, kvinnoskräck och kvinnokärlek. •• Är ”Hemkomsten” en manspjäs? – Det är klart att den handlar om män, men det är ju inte så att kvinnor saknar betydelse för männen. Det är precis tvärtom! Kvinnan i pjäsen är ju den starkaste karaktären egentligen. •• Vissa manliga konstnärskap är också ”genuskonstruktioner”, det vill säga de tjänar som redskap för att upprätthålla det kulturella mönster där männen är i överläge. Det gäller till exempel Beethoven, Hemingway, Strindberg och Harold Pinter. Dessa är konstnärskap som män kan samlas kring, mytifiera och tillbedja, för att känna sig själva som män med stort M. Har jag rätt i att fenomenet existerar? – Du menar ”kuknostalgin”? Haha. Klart att den finns. Kulten kring Jacques Brel och Marlon Brando finns till exempel bland manliga skådespelare. Men jag tycker att sådant är ganska tråkigt. Jag tycker det är mer spännande med svaga, sköra män. Jag anser också att manliga konstnärskap inte alltid är betjänta av en sådan manlighetskult, man riskerar alltid att förenklas. Det gäller i hög grad Harold Pinter. 

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro