ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemköpschefen åtalas för vattenattack

Tobias Andersson Åkerblom · 19 Maj 2014
Uppdaterad 23 Maj 2014
Bild från övervakningskameran när butikschefen går ut med vattenhinken.

Bild från övervakningskameran när butikschefen går ut med vattenhinken.


Nu åtalas chefen för Hemköp på Stigbergtorget i Göteborg för ofredande. Han ska ha slängt vatten på Vanessa Ileva, som satt utanför butiken och tiggde - två dagar i rad. Händelsen ledde tidigare i vår till både demonstrationer och flera olika polisutredningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christina Blom
Foto: Christina Blom

Efter mer än två månaders polisutredning har åklagaren nu bestämt sig för att åtala butikschefen på Hemköp för ofredande. Under tiden har de bland annat förhört både vittnen och den misstänkte 38-årige mannen. 

Det var på förmiddagen den 11 mars, en av Göteborgs första soliga vårdagar, som Vanessa Ileva ska ha fått två kallduschar - och som Vanessa tidigare har berättat i Metro ska det enligt åtalet även ha hänt dagen innan.

Den 10 mars ska det istället ha varit varmt vatten.

Till Metro har butikschefen tidigare sagt att han var så fokuserad på att tvätta fönstren att han inte såg om det satt någon framför dem eller inte.

– Det kan jag inte svara på, för jag var fokuserad på att göra rent fönsterrutorna och få det gjort så fort som möjligt, sade han.

Enligt vittnesuppgifter till Metro ska han ha förklarat sig med att han hade rätt att tvätta sina fönster. Men Vanessa Ileva förstod inte att hon skulle flytta på sig, menar hon.

– Han pratade svenska, jag förstår inte svenska, sade hon till Metro i samband med händelsen.

–  Han stänkte inte på mig, utan det var med avsikt att hälla det på mig. Han skulle ju inte göra det annars två dagar i sträck, säger hon i förhör med polisen.

Enligt henne var det även fönsterputs i vattnet. På en bild från butikens övervakningskamera syns tydligt att det är skum i hinken som butikschefen bär ut, enligt polisen som genomförde förhöret. 

Efter att nyheten spreds som en löpeld på sociala medier protesterade hundratals demonstranter på Stigbergstorget. Samtidigt uppgav butikschefen att han hade tagit emot allvarliga hot mot sig själv och sin familj. Även ett vittne har anmält hot efter händelsen. De två polisutredningarna har pågått parallellt med utredningen mot butikschefen. Efter att polisen redovisade utredningen för åkl agaren Lotta Nielsen bestämde hon säg för att väcka åtal. När Metro når henne vill ska hon precis fatta beslutet, och vill inte kommentera närmare. 

–  Du får vända dig till tingsrätten för jag håller på med den här utredningen just nu, säger kammaråklagare  Lotta Nielsen.

Bland bevisen finns förhör med fem olika vittnen och fotografier från brottsplatsen. Butikschefen förnekar brott.

Vanessa kallas så men heter egentligen något annat. 

LÄS MER:

Hemköpschef kan åtalas för vattenattacken mot tiggare

Hemköp ber om ursäkt till Vanessa

Hemköp-chefens barn hotade efter vattenskandal

Hotades - för att hon vittnade om vattenskandalen

Butikschef hällde vatten på tiggare

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro