ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemlig ljudfrekvens får dig att lyda katten

TT-Metro · 14 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Katten spinner på ett särskilt, irriterande sätt för att få sin matskål fylld.

Katten spinner på ett särskilt, irriterande sätt för att få sin matskål fylld. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Katter har en förmåga att få som de vill. Nu tror sig en forskare veta varför. För dig kanske en spinnande katt låter ungefär likadan oavsett om den ligger i knät eller vill att du ska gå upp och servera mat, men enligt zoologen Karen McComb från Sussex-universitet är det inte alls så enkelt. När katten vill ha mat eller uppmärksamhet på annat sätt väver den in ett knappt hörbart ljud som ligger på samma frekvens som ett gråtande spädbarn.– Det här tiggande spinnandet är förmodligen lättare att acceptera för oss människor än ett uttalat jamande. En katt som jamar löper nog större risk att bli utslängd från sovrummet än med en katt som spinner, säger zoologen Karen McComb.

Vi människor uppfattar lätet som irriterande, pockande och svårt att bortse ifrån, visar McCombs studie som är publicerad i vetenskapstidskriften Current Biology.Det hela började med Karen McCombs egen katt Pepo, som i likhet med många innekatter har för vana att väcka matte på morgnarna genom att trampa runt i sängen och spinna enträget. Dags för mat! Bara att kliva uppHon beslöt att låta dokumentera tio tamkatters spinnande i olika situationer. Ljuden spelades sedan upp för 50 försökspersoner.Irriterande, var studiedeltagarnas samlade omdöme om ljudet från katterna som spann framför sin tomma matskål. Kattägarna var säkrare i sina bedömningar vilket blev ännu tydligare sedan det särskilda gnällande och högfrekventa jamljudet hade maskerats. Övning i kattkommunikation ger färdighet, således.Katter spinner inte bara när de njuter — eller tigger. De kan också spinna när de är svårt sjuka, döende, eller har ont.- Det är ju inte så att de spinner bara när de har det jättemysigt. Väldigt stressade katter kan spinna. Man kan ju spekulera i om spinnandet är någon form av aggressionsdämpande, lugnande signal som kan hjälpa katten när den är väldigt utsatt, säger Ingrid Redbo, etolog vid Uppsala universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro