ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemlig miljardärliga vill sudda ut klimathotet

Matilda Bjerlöw · 29 Jan 2013
Uppdaterad 30 Jan 2013
Manifestation för klimatet i Stockholm, där världens ledare uppmanades att ta klimathotet på största allvar. Den amerikanska rörelsen The Donors Trust jobbar för motsatsen.

Manifestation för klimatet i Stockholm, där världens ledare uppmanades att ta klimathotet på största allvar. Den amerikanska rörelsen The Donors Trust jobbar för motsatsen. Foto: Scanpix


Klimathotet är överdrivet och miljöforskarna har fel. Det propagerar en hemlig amerikansk rörelse för. Vilka som ligger bakom den? Ett gäng miljardärer med koppling till fossilbränsleindustrin.

klar

Artikellänk är kopierad

Organisationen The Donors Trust i USA har, tack vare sina "hemliga välgörare", under flera år samlat in miljontals dollar, som har använts till att motarbeta och kasta tvivel över klimatforskningen. Bland annat genom att stödja skeptiker som offentligt kritiserar klimatforskare. 

Givarna har utlovats anonymitet, men en ekonomisk granskning avslöjar nu att en av dem är delägare i det stora oljeföretaget Koch Industries Inc. Genom en tredje fond, som indirekt styrs av familjen Koch, har flera miljoner dollar donerats till The Donors Trust de senaste åren.

Och det blir allt vanligare att anonyma privatpersoner finansierar klimathotskeptiker. 

Enligt den amerikanske sociologiprofessorn Robert Brulle har omkring 500 miljoner dollar donerats till organisationer som motarbetar forskningen om klimathotet och växthuseffekten, bara de senaste tio åren. – Anonyma givare är helt klart med och skapar en stark motståndsrörelse till klimatforskningen, säger Dr Brulle till The Independent.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro