ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemliga pengarna räcker inte till löner

Maria Forsström · 28 Jun 2011
Uppdaterad 28 Jun 2011
– Från det att vi lämnat in medlemmarnas betalningsuppmaningar har företaget sju dagar på sig att reagera. Kommer inte lönerna då så kan det bli att vi begär företaget i konkurs, sa Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande, till TT. Fackförbundet Metall, som är inne i samma process, är inte lika kategoriskt. – Vi tar ett steg i taget. När de sju dagarna har gått får vi se hur vi kommer att agera. Jag gör inget i förväg, sa Metalls ordförande Håkan Schött till TT.

– Från det att vi lämnat in medlemmarnas betalningsuppmaningar har företaget sju dagar på sig att reagera. Kommer inte lönerna då så kan det bli att vi begär företaget i konkurs, sa Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande, till TT. Fackförbundet Metall, som är inne i samma process, är inte lika kategoriskt. – Vi tar ett steg i taget. När de sju dagarna har gått får vi se hur vi kommer att agera. Jag gör inget i förväg, sa Metalls ordförande Håkan Schött till TT. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix


Okända kinesernas pengar täcker inte ens de Saabanställdas junilöner. Några pengar kvar till leverantörerna blir det inte. Men Saab får andrum under semestern.

klar

Artikellänk är kopierad

120-miljonersordern som damp ner hos Saab i går blir inte räddningen för företaget. Pengarna täcker knappast de anställdas försenade löneutbetalningar, enligt expert. – Lönesumman ligger mellan 150 och 170 miljoner, säger Mikael Wickelgren, fordonsforskare hos GRI vid Handelshögskolan i Göteborg. – De pengarna kan inte räcka långt. Samtidigt menar han att företaget förmodligen inte har fullkomligt tomt i kassan utan möjlighet att täcka upp så att alla löner kan betalas. Men nästa månad väntar samma svåra situation. Svenåke Berglie är vd för underleverantörernas branschorganisation Fordonskomponentgruppen (FKG) och håller med om att pengarna inte räcker. – Nej, inte som det ser ut nu. Det är uppenbarligen någon typ av deal för att få in pengar kortfristigt, men utöver lönerna ska man starta upp fabriken och betala leverantörerna, om man nu har kommit överens med alla. 600–700 miljoner kronor krävs för att komma i mål, säger han. Runt 800 leverantörer väntar på betalning enligt FKG. Krav på sammanlagt 75 miljoner har redan lämnats in till kronofogden. Ett av de större kraven, på 44 miljoner, kom in i går och delgivningsbrevet kommer att gå ut till Saab i dag. – Det kommer in krav varje vecka, men Saab har fortfarande inte svarat, säger Fredric Orloff på kronofogden i Uddevalla. Eftersom kronofogden under sommaren bara godkänner delgivningar som bekräftats av den som delges, kan nu Saab ta andrum från kraven till augusti, då fogden kommer att anse Saab delgivna även om de inte svarar.

Stefan Karlsson.
Stefan Karlsson.

”Det känns inte trovärdigt”

Saab lovar sina anställda att de ska ha lönen på kontot på torsdag, tack vare den nya kinesiska intressentens beställning. Stefan Karlsson har jobbat på Saab i snart 20 år och säger att det känns märkligt att kinesen är anonym. – Det känns inte trovärdigt. Men om det räddar ­lönerna kanske det har mindre betydelse var pengarna kommer ifrån, säger han. Han har ännu inte behövt ta del av det nödlåneerbjudande som facken ordnat med SEB och Swedbank men tvingades där-emot att gå till banken och begära anstånd på sina lån. – Jag kunde betala hälften, resten behöver jag till mat. Jag vill inte börja med ett nödlån med 7 procents ränta. Hur ser du på framtiden? – Ja, någonstans tar ju ekvationen slut om de inte betalar inom rimlig tid. Klockan 7 på morgonen i dag ska personalen  få information om vad som händer.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro