ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemliga vapnet mot farliga leksaker

Patrick Ekstrand · 15 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Den nya utrustningen kan med hjälp av röntgenstrålar kan detektera nästan alla sorters grundämnen, inklusive bly, kadmium och andra otäckheter. I höst ska de använda "hårfönen" för att testa misstänkta varor hos tillverkare och importörer.  

Den nya utrustningen kan med hjälp av röntgenstrålar kan detektera nästan alla sorters grundämnen, inklusive bly, kadmium och andra otäckheter. I höst ska de använda "hårfönen" för att testa misstänkta varor hos tillverkare och importörer.   Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

HÅRFÖN. Larmen om leksaker målade med blyfärg oroar såväl konsumenter som myndigheter, men nu har Kemikalieinspektionen fått ett nytt vapen som ska hjälpa dem att hitta giftiga leksaker och andra produkter som kan utgöra en hälsorisk.– Den ser ut som en lite större hårfön. Man kan koppla den med  Blutooth till datorn, förklarar Anna Fransson, inspektör vid Kemikalieinspektionen.

Personalen håller på att utbilda sig på den nya utrustningen som med hjälp av röntgenstrålar kan detektera nästan alla sorters grundämnen, inklusive bly, kadmium och andra otäckheter. I höst ska de använda "hårfönen" för att testa misstänkta varor hos tillverkare och importörer. Tekniken innebär ett stort framsteg då man inte längre behöver förlita sig på att skicka misstänkta produkter till laboratorier, en process som kan vara både långdragen och kostsam.Kemikalieinspektionen använde en sådan "hårfön", vars egentliga namn är XRF (X-Ray Fractiometer) när man hittade farliga mängder bly i kritor importerade från Kina.– Men den fick vi låna från vår systermyndighet i Norge, säger Fransson. Men nu har hon och hennes kollegor alltså en egen apparat.– Vi hoppas att den kommer väl till användning.Det finns ett EU-direktiv som ska skydda konsumenterna och deras barn från farliga varor som leksaker målade med blyfärg och en märkning som visar att produkter är testade och godkända. Samtidigt finns det exempel på tillverkare som luras genom att sätta på ett CE-märke utan att några tester har genomförts.– Det har funnits indikationer på att det här märket sätter man glatt på i Kina även om produkten inte uppfyller kraven, säger Anna Fransson på Kemikalieinspektionen.Hon säger att vissa länder, inklusive Kina, länge har haft lägre krav än EU-länderna och när varorna väl har lämnat tillverkarna krävs inga tester då de kommer till Europa, men det förekommer företagen själva gör tester. Fransson förklarar att företagen är ansvariga för att produkterna är säkra när de kommer ut på marknaden, det handlar inte enbart om att myndigheterna ska göra ett bra jobb.

I Sverige testar Kemikalieinspektionen också produkter som man misstänker kan innehålla giftiga ämnen. Det händer också att man kräver att importörerna kan visa analysprotokoll som visar att deras varor är säkra. Fransson anser att tillsynen är god i Sverige och många andra länder.– Vi håller en hög nivå, liksom många av de nya medlemsländerna som har en tradition av mer analyser. 

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro