ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemligheten bakom mystiska mars-stenen

Tomas Lundin · 24 Jan 2014
Uppdaterad 24 Jan 2014
Hemligheten bakom mystiska mars-stenen

Hemligheten bakom mystiska mars-stenen Foto: TT/Nasa


Plötsligt var den bara där – rymdstenen som fick hela världen att häpna. Nu har Nasa-forskare börjat närma sig sanningen om hur den hamnat där.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i början av veckan nyheten började sprida sig. Marssonden Opportunity återvände till exakt samma plats som tolv dagar tidigare, men nu låg en syltmunksliknande sten där. 

Tidigt lades en teori om att rymdbilen själv låg bakom att stenen hamnat där. Det är en teori som forskarna nu håller som mer och mer trolig. När marsbilen gjorde en piruett för att byta riktning kan den ha slagit till stenen som rullade nerför en slänt.

Fyndet är inte mindre fascinerande för det. Den djupröda stenen, som fått namnet Pinnacle Island, liknar inget som forskarna sett förut  – ens på den röda planeten. Prover visar på höga halter svavel, mangan och magnesium.

– Det verkar som vi ser undersidan av en sten som kanske inte sett den marsianska atmosfären på flera miljarder år, säger Steve Squyres, högsta hönset för Mars-sondens utforskningar. 

I jämförelse med vår planet som har ett antal kontinentalplattor som ständigt skaver mot varandra har Mars bara två plattor, som fram tills nyligen var okända för forskarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro