ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemligheten bakom snabbhet – långa tår

Elin Bohman · 17 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX ARKIV


klar

Artikellänk är kopierad

Man blir inte bara en snabb sprinter tack vare talang och lång träning.Långa tår är också en stor fördel.Det slår forskare fast i en amerikansk-kanadensisk studie, som också kommit fram till att korta underben, och därmed korta hälsenor, kan vara nyckeln till en löpares framgång.

Anledningen till att dessa två komponenter spelar in är vikten av en bra start.– Personer i studien som hade korta hälsenor och långa tår accelererade snabbast, säger Sabrina Lee, forskare i biomekanik vid Simon Fraser University till AFP .Hon förklarar att det är när en person ska lämna startblocken, som används vid sprinterlopp, som förhållandet mellan längden på hälsena och tårna spelar störst roll.

Studien var tänkt att vara hjälpa till att utveckla amerikansk fotboll-spelares prestationer, men forskarna tror nu att resultatet även kan vara behjälpligt för människor som har problem att gå.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Bohman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro