ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemlös kapade vd:s identitet

Daniel Olsson · 8 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En tidigare vd för en elektrinikjätte i Sverige har fått sin identitet kapad av en man bosatt på ett hem för hemlösa utanför Göteborg. Vid två tillfällen har bedragaren lyckats ta ut pengar från affärsmannens checkkonto.

Han ska också ha bokat färdtjänst och läkarbesök i affärsmannens namn och uppgett vd:ns personuppgifter när han tagits för snatteri.– Han är duktig och manipulativ, säger åklagare Stefan Olsson om 46-åringen som nu åtalats för bland annat grovt bedrägeri, försök till bedrägeri, försök till urkundsförfalskning och falsk tillvitelse.

Mardrömmen för den framgångsrike koreanske affärsmannen startade när han blev bestulen på pass och körkort på Arlanda flygplats hösten 1999. Kort därpå fick elektronikföretaget information om att en person åkte runt till butiker och uppgav sig vara bolagets vd.

Den nu 46-årige mannen dömdes senare till två års fängelse för en stor mängd bedrägerier där han fick ut dyrbar elektronisk utrustning och sängar i företagets namn.Den nya bedrägerihärvan uppdagades hösten 2006 när affärsmannen upptäckte att 22 000 kronor tagits ut från hans konto på en bank i Sverige, trots att han själv flyttat tillbaka till Korea för länge sedan.

Den 46-årige mannen, som är skriven både på både ett gruppboende för psykiskt funktionshindrade och ett hem för hemlösa, säger att det är han som är affärsmannen och att det är den koreanske mannens son som försöker sätta dit honom. De 22 000 kronorna säger han att han fört över till ett konto i Schweiz.– Den här personen har ingenting med företaget att göra, säger företagets PR-chef i Norden.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro