ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemlös kvinna fick räkning för missfall – behöver inte längre betala

Sebastian Chaaban · 7 Feb 2014
Uppdaterad 7 Feb 2014

Den hemlösa kvinnan som sökte vård för ett missfall på Karolinska fick den hjälp som behövdes. Det uppger nu sjukhuset – och kvinnan kommer inte behöva betala räkningen på 11 000 kronor. – Patienten har fått ett mycket gott omhändertagande, säger chefläkare Gunnar Öhlén.

klar

Artikellänk är kopierad

SVT Rapport berättade i går om en hemlös gravid kvinna från Rumänien som sökte vård på Karolinska sjukhuset för ett missfall.

När hon sökte hjälp ska det ha blivit problem på sjukhuset, då kvinnan saknade sjukförsäkringskort och fick en räkning på 11 000 kronor.

Karolinska uppger att kvinnan fick den vård som behövdes. 

– Den aktuella patienten har fått precis all den vård som hade erbjudits varje annan patient. Vi har följt upp hela det medicinska förloppet och sedan är det så att en EU-medborgare som inte har sitt försäkringskort med sig informeras om det regelverk om gäller för kostnader, säger Gunnar Öhlén, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Den hemlösa kvinnan kommer heller inte behöva betala räkningen på 11 000 kronor. 

– Det är så att landstinget avskriver en stor mängd sådana fakturor löpande när det inte finns en betalningsförmåga.  Hon har ingen fast adress, hon är inte sökbar, så det är ett antal aborter och förlossningar som vi avskriver varje månad. Så sannolikhet för detta är mycket stort, säger Gunnar Öhlén.

Det framkom tidigare uppgifter om att kvinnan fick problem när hon sökte vård?

– Det har vi inte kunnat verifiera.  Med beaktande av den här patientens speciella sociala situation så har den är vården erbjudits i slutenvård i stället fär öppenvård under tre dygn, säger Öhlén.

– Patienten har så att säga erhållit ett mycket gott omhändertagande för den problematiken som varit aktuellt. Om någonting så har patienten i beaktande hennes sociala situation fått en positiv särbehandling. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro