ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemlösa: Bidra i stället för att slänga så mycket mat

Ulrica Widsell · 27 Okt 2013
Uppdaterad 27 Okt 2013
Hasse Larsson, 55, har tidigare jobbat som kock på många krogar i Stockholm. I dag är han själv hemlös och har lagat och serverat mat till andra hemlösa i Tessinparken i flera år nu. 

Hasse Larsson, 55, har tidigare jobbat som kock på många krogar i Stockholm. I dag är han själv hemlös och har lagat och serverat mat till andra hemlösa i Tessinparken i flera år nu.  Foto: Natanael Johansson


Varannan fredag serveras det lunch för hemlösa och andra behövande i Tessinparken i Stockholm. Metro gick dit och träffade Hasse Larsson, 55, som lagar maten. Han är själv hemlös och har tidigare jobbat som kock på flera krogar. Nu hoppas han på bidrag från matbutikerna i närheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Hasse Larsson har lagat en  väldoftade fläskgryta med pasta och grönsaker.
Hasse Larsson har lagat en  väldoftade fläskgryta med pasta och grönsaker.Foto: Natanael Johansson
Hasse Larsson skulle vilja laga mat till de hemlösa oftare och hopas att affärer i närheten kan bidra. 
  – Jag skulle vilja göra det här varje fredag, men med de små bidrag vi har nu går det inte. Min tanke är att affärer i närheten skulle kunna ge bidrag till oss i stället för att slänga så mycket mat, säger han.
Hasse Larsson skulle vilja laga mat till de hemlösa oftare och hopas att affärer i närheten kan bidra.  – Jag skulle vilja göra det här varje fredag, men med de små bidrag vi har nu går det inte. Min tanke är att affärer i närheten skulle kunna ge bidrag till oss i stället för att slänga så mycket mat, säger han.Foto: Natanael Johansson

Med hjälp av bidrag från hjälporganisationen Gula änglarna handlar Hasse Larsson och och en vän råvarorna och sedan lagar Hasse maten hemma hos sig på ett stödboende.

När Metro är med vid parklunchen serverar han en väldoftade fläskgryta med pasta och grönsaker. En stor kastrull värms på en grill.

– Jag skulle vilja göra det här varje fredag, men med de små bidrag vi har nu går det inte. Min tanke är att affärer i närheten skulle kunna ge bidrag till oss i stället för att slänga så mycket mat, säger Hasse Larsson.

Metro skrev nyligen om det stora matsvinnet i livsmedelsbutikerna. Uppskattningsvis slängs eller reklameras 125 000 ton mat i butikerna och otippat ratas det mesta av svinnet redan innan maten kommit ut i butikerna, visar en undersökning som Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala gjort.

Att butiker kunde skänka överblivna råvaror till välgörenhet istället för att slänga var också ett av flera förslag i undersökningen.

Antalet matgäster i Tessinparken brukar variera mellan 20 och 50. Det är trevligt att träffas och umgås en stund också. Många som kommer har missbruksproblem.

– Det här är lysande. De gör ett storartat jobb och är både sympatiska, idérika och omtänksamma, säger en kvinna som kommit hit många fredagar.

Hasse Larsson har lagat mat och serverat i Tessinparken i flera år nu. Julbordet har blivit en uppskattad tradition, berättar han.

– Det är mest de som brukar sitta i Tessinparken som kommer. Men alla är välkomna, säger Hasse.

Frukt och grönt är det som slängs eller reklameras mest från butikerna, men även kött slängs i stora mängder.

– Jag har varit i kontakt med matbutiker i närheten för att höra om de skulle kunna bidra med mat som de ända ska slänga. Det är ju mycket som inte alls har hunnit bli dåligt, säger Hasse Larsson.

Matsvinnet kommer tas upp i riksdagen. Magnus Sjödahl, riksdagsledamot för KD har skrivit en motion till riksdagen. Han vill ha en nationell målsättning att minska matsvinnet med 20 procent till 2016.

”I dag slängs 25 kilo ätbar mat per person årligen och mellan 10 och 20 procent av livsmedel slängs… Sverige behöver minska matsvinnet ur både ekonomisk synpunkt och miljösynpunkt”, skriver han i motionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro