ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemlösa i Malmö kostar halv miljon om dagen

Johanna G Jimenez · 1 Nov 2012
Uppdaterad 1 Nov 2012
Under soppköket i söndags fick Soppkök Malmö in allt från tandkräm till underställ från folk som ville bidra till deras arbete. – Vi har fått in det vi behöver men nu  behöver vi någonstans att ha allt, säger Janni Bjödstrup.

Under soppköket i söndags fick Soppkök Malmö in allt från tandkräm till underställ från folk som ville bidra till deras arbete. – Vi har fått in det vi behöver men nu  behöver vi någonstans att ha allt, säger Janni Bjödstrup. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Ny mätning. Kostnaden för att lösa boendefrågan för Malmös hemlösa skenar. Socialtjänstens nota för hemlösas boende hamnar på totalt 168 miljoner för 2012, eller nära en halv miljon per dag – trots att antalet hemlösa minskat sedan i fjol.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Malmö stads hemlöshetsmätning som presenterades i går är 997 personer hemlösa just nu, en minskning med 42 personer från i fjol. 

Men trots att de hemlösa blivit något färre skenar kostnaderna för att klara bostadslösningarna. Och den stora merparten av dem som saknar bostad har varken missbruk eller sociala problem i övrigt.

– Vi lägger stora resurser på människor som bara behöver hjälp med bostad. Det är 700 personer som hade kunnat gå rakt till egen lägenhet, om det byggts tillräckligt med hyreslägenheter i Malmö, säger Carina Nilsson (S), Malmös kommunalråd för vård och omsorgsfrågor.

Alltfler av dem som saknar egen bostad fastnar i akuta lösningar, och det totala antalet dygn som kommunen betalar hyra för går stadigt uppåt. I fjol landade kommunens slutnota för boende på 153 miljoner, en kostnad som har fördubblats sedan 2006.

– Det är förfärligt mycket pengar. Så mycket bra vi hade kunnat göra med de pengarna för dem som verkligen behöver vår hjälp, säger utvecklingssekreterare Karin Andersson från avdelningen Individ och Familj.

– I dag kan i princip vem som helst bli hemlös men ansvaret att lösa bostadsfrågan hamnar hos socialtjänsten. Allt handlar om att det saknas lägenheter i Malmö. Det hade behövts många fler smålägenheter i den här staden, säger Karin Andersson.

De hjälper ideellt

Att hemlösa är narkomaner som lever på skattebetalarnas pengar och att de valt det själva är bara några fördomar som de i Soppkök Malmö möter i sitt arbete. 

– Visst finns människor med missbruk av olika slag. De är människor de också. Vi träffar människor som jobbat största delen av sitt liv, men under krisen havererade många som nu inte får bostad för att de exempelvis har betalningsanmärkningar, säger Janni Bjödstrup på Soppkök Malmö.

Den ideella organisationen Soppkök Malmö har, sedan mars i år, arbetat med att dela ut gratis mat och kläder till hemlösa och uppmärksamma frågan kring hemlöshet.

– En tjej jag träffat råkade ut för en stroke. Hon hade ingen familj här så medan hon låg på sjukhus blev hon vräkt. Hon är fortfarande inte helt återställd men kan inte få bostad, säger Janni Bjödstrup. robin grahl

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro