ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemlösa känner sig som flyktingar

Stockholm TT · 22 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Majoriteten är personer som inte kunnat erbjudas missbruksbehandling i Sverige eller som har kastats ut från behandlingsprogrammen eftersom de inte har kunnat leva upp till kraven. De ser sig själva som flyktingar, säger Jens Sjölander vid Malmö högskola. Han har tillsammans med forskarkollegan Bengt Svensson kartlagt den omdiskuterade gruppen hemlösa och missbrukare i Köpenhamn, som visade sig vara mindre än väntat. Självmedicinering De är 30 till 40 personer. Det stora flertalet är män och hälften kommer från Skåne. I gruppen ingår psykiskt sjuka, alkoholister och narkomaner.

De allra flesta har sökt sig till Köpenhamn för att få tag i metadon eller subutex, medel som dämpar suget efter heroin och som används i behandlingsprogram för narkomaner.

I Köpenhamn finns en stor, illegal marknad av sådana preparat. Ytterst få svenskar genomgår danska behandlingsprogram. I stället är de hänvisade till så kallad självmedicinering med metadon som de köper på gatan.

Den goda tillgången på härbärgen, som kravlöst erbjuds alla som behöver, upplevs som en annan fördel med Köpenhamn. Vänliga folk-Många tycker också att bemötandet är bättre. Folk är vänligare, det är lättare att tigga pengar och det är en mer kärleksfull kommunikation mellan människor. Man behöver inte lika ofta höra "jävla fyllo" i Köpenhamn, säger Jens Sjölander. Men han konstaterar samtidigt att dessa människor lever mycket utsatt. De har dålig hälsa och en begränsad och oförutsägbar möjlighet att få hjälp av det danska samhället.

Björn Fries, regeringens narkotikapolitiska samordnare, drar slutsatsen att svensk missbruksvård måste bli mer individuellt anpassad.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro