ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemlösa skulle märkas upp med gula trianglar

Åsa Larsson · 5 Dec 2014
Uppdaterad 5 Dec 2014
Hemlöse  Arnaud bär märkningen under en protest utanför stadshuset i Marseille i onsdags.

Hemlöse  Arnaud bär märkningen under en protest utanför stadshuset i Marseille i onsdags. Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP Photo


klar

Artikellänk är kopierad

Kritiker menar att de nya märkena som Marseille vill införa för hemlösa liknar nazisternas gula stjärnor som de tvingade judar att bära. Här en judestjärna på ett museum i Israel.
Kritiker menar att de nya märkena som Marseille vill införa för hemlösa liknar nazisternas gula stjärnor som de tvingade judar att bära. Här en judestjärna på ett museum i Israel.Foto: AP Photo/Kevin Frayer

Gula trianglar på kläderna på hemlösa har väckt en kritikstorm i den franska staden Marseille. Människorättsorganisationer oroas över likheten med Davidsstjärnorna som judarna tvingades bära under nazisttiden.

Kortet skulle även innehålla medicinsk information om bäraren och har redan utfärdats till 100 personer innan insatsen nu stoppats efter massiv kritik, skriver The Telegraph

Stigmatiserande, säger kritikerna.

– Jag är chockerad, säger socialminister Marisol Touraine till tidningen Le Parisien.

– Att tvinga hemlösa att bära gula trianglar med sina sjukdomar skrivna på är sanslöst. Du pekar inte ut de fattigaste. Du skriver inte ut deras sjukdomstillstånd på kläderna. Medicinsk sekretess är en grundläggande rättighet. 

Kortet som utfärdas av myndigheterna i staden Marseille innehåller foto, personnummer och namn på personen, vid sidan av personens hälsotillstånd, sjukdomar och allergier. Syftet är att snabbt kunna ge hjälp till hemlösa som blir sjuka och var utformade på det här viset för att räddningspersonal ska kunna hitta uppgifterna med en gång.

Nu har initiativet fått dras tillbaka.

Först visade borgmästaren Xavier Mery ingen förståelse för kritiken och framhärdade att initiativet "räddar liv".

– Den här absurda kritiken är motbjudande.

Men nu backar myndigheterna.

Enligt stadens socialtjänstchef René Giancarli kommer man nu att ändra utseendet på de gula triangelkorten.

– Vi siktade bara på att hjälpa de behövande så effektivt som möjligt. Jag såg verkligen inte denna uppståndelse komma, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro