ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemlöse José blev sjuk av Allwins utgångna mat

Karolina Skoglund · 25 Feb 2014
Uppdaterad 25 Feb 2014

Dålig, utgången mat, har av företaget Allwin delats ut till bland annat hemlösa som sedan blivit sjuka. Nu expanderar företaget och lägger skulden på någon ung person som missuppfattat det här med bäst före och sista förbrukning”.

klar

Artikellänk är kopierad

José är hemlös och säljer Faktum, vilket gör att han haft tillgång till kylar med Allwins mat. Men han har inte ätit den sedan i somras. ” Maten har varit dålig länge. Jag blev dålig i magen av den och om man ska stå och sälja tidningar en hel dag kan man inte direkt springa på en toalett hela tiden. Särskilt eftersom det inte alltid finns någon tillgänglig.”
José är hemlös och säljer Faktum, vilket gör att han haft tillgång till kylar med Allwins mat. Men han har inte ätit den sedan i somras. ” Maten har varit dålig länge. Jag blev dålig i magen av den och om man ska stå och sälja tidningar en hel dag kan man inte direkt springa på en toalett hela tiden. Särskilt eftersom det inte alltid finns någon tillgänglig.”Foto: Christina Blom

Affärsidén för företaget Allwin är att, mot en kostnad, hämta varor med kort datum i butiker som 7-Eleven. Därefter delas maten ut till behövande. Nu har tidningen Faktum avslöjat att det är långt ifrån mat med kort datum som delas ut. I vissa fall har maten, exempelvis räksallader, varit upp till tolv dagar gamla.

– Vi håller själva på att reda ut vad som har brustit. Innan vi vet det har vi inget att tillägga men vi är bedrövade över vad som hänt, säger Allwins vd Simon Eisner. 

Vem har ansvaret för det här?

– Alla parter. I avtalet står det att man inte får lägga ned varor med passerat datum i våra kärl. Så detta är som att någon skulle slänga ned en fax i kärlet. Sedan är det faktiskt någon som plockat in de här varorna i sina kylar utan att ta bort produkter som uppenbart varit dåliga.

Som en tillfällig åtgärd, i väntan på utredning, drar Allwin nu in den typ av varor som rapporterats vara dåliga, säger Simon Eisner.

– Vi får hålla oss till torrvaror och saker på burk tills vi rett ut det här. Det kan vara någon ung person som missuppfattat det här med bäst före och sista förbrukning, eftersom det är en krånglig grej.

Trots detta planerar Allwin inte att dra ned på sin verksamhet. Tvärtom. Snart ska de förhoppningsvis expandera till Stockholm.

Vi skulle ha gjort det redan förra året men en ny bil, att ta fram avtal och så vidare kostade väldigt mycket pengar. Det gjorde att vi fick en skuld som vi nu betalat. Så planen är fortfarande att vi ska till Stockholm. Vår målsättning är att växa.

Hemlösa José: ”Kan inte sälja tidningar om jag ska springa på toaletten hela tiden”

José är hemlös och säljer Faktum, vilket gör att han haft tillgång till kylar med Allwins mat. Men han har inte ätit den sedan i somras.

– Maten har varit dålig länge. Jag blev dålig i magen av den och om man ska stå och sälja tidningar en hel dag kan man inte direkt springa på en toalett hela tiden. Särskilt eftersom det inte alltid finns någon tillgänglig.

Han menar att man ofta kunde se på maten hur dålig den var.

– Till exempel kunde det synas mögel. Och rent generellt är det ganska illa när man både ser och känner på lukten att maten inte är bra. Någon mer borde ha noterat det. Maten körs dessutom ut i plastlådor som inte ens är kylda vad jag förstått, säger han.

När han är hungrig ser han i stället till att köpa mat på härbärget.

– Där vet jag att maten är bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro