ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemlöshet ökar bland Stockholms ungdomar

Marijana Dragic · 4 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Socialarbetaren Pelle Broman pratade med ungdomar på Sergels torg i går kväll. 16-årige Niklas är en. Plattan är ett ställe att träffa kompisar på och mindre stökigt än de fritidsgårdar han hängt på tidigare, menar Niklas: – Det är skitbra att de är här. De tar bort alla skumma typer som kommer fram.

Socialarbetaren Pelle Broman pratade med ungdomar på Sergels torg i går kväll. 16-årige Niklas är en. Plattan är ett ställe att träffa kompisar på och mindre stökigt än de fritidsgårdar han hängt på tidigare, menar Niklas: – Det är skitbra att de är här. De tar bort alla skumma typer som kommer fram. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Hemlösheten ökar – särskilt utsatta är unga vuxna. Metro följde med socialarbetarna ut i verkligheten där droger och kalla nätter är vardag.– Vi har sett en ökning av hemlösheten hos dem mellan 20 och 25 år.  Det är väldigt oroväckande, säger Anna Mattsson, socialarbetare på Uppsökarenheten.

Hon är en av 60 socialarbetare som under gårdagsnatten gav sig ut på stan. Uppdelade i grupper besökte de härbärgen, gator och torg i Stockholm och husvagnsfolket i Sollentuna.

Pelle Bromans från Ungdomsjouren och kollegan Hanna Jensen Olasdotters första stopp för kvällen blir Plattan. – Bara sedan i somras har det skett en stor ökning av ungdomar som hänger här. Och det finns gott om ungdomar på Sergels tog som far illa, mår psykiskt dåligt och har olika typer av missbruk.– Det är en samlingspunkt och unga som har det svårt tillsammans har lättare att vidareutveckla destruktivt beteende.

Framåt tiotiden får Pelle kontakt med en 18-åring som inte har någonstans att ta vägen.

Arbete inleds med att hitta boende – åtminstone för natten. På frågan om man ibland förlorar hoppet blir han svaret kort.– Om man tänker så skulle man inte ha det här jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

Marijana Dragic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro