ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemma bäst när skåningar flyttar

Ingrid Arinell / Johan Mårtensson · 12 Apr 2012
Uppdaterad 12 Apr 2012
Flyttlasset gick bara tvärs över gatan när Stina Larsson och Jens Lyckman väntade dottern Lisa, nu tio månader. De flyttade från lägenheten i Limhamn till ett  radhus och trivs jättebra i området.

Flyttlasset gick bara tvärs över gatan när Stina Larsson och Jens Lyckman väntade dottern Lisa, nu tio månader. De flyttade från lägenheten i Limhamn till ett  radhus och trivs jättebra i området. Foto: Peter Brinch


Skåningarna är djupt rotade i sina kvarter. En ny undersökning från Mäklarsamfundet visar att det allra vanligaste är att flytta inom området där man redan bor.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är framför allt barnfamiljer som letar ny bostad i närheten av den gamla, enligt Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet. – Har man barn vill man i regel inte flytta så långt att de måste byta skola, säger hon.

Drygt 100 mäklare i Skåne har fått svara på frågor om invånarnas flyttmönster, och enligt dem är det vanligast att människor bosätter sig i sina gamla kvarter. – Folk vill inte flytta så långt. Familjens storlek ändrar sig, men man trivs där man bor, säger fastighetsmäklare Anders Persson i Limhamn.

När Stina Larsson, 34, och sambon Jens Lyckman, 38, väntade dottern Lisa flyttade de från tvåan i Limhamn, till ett radhus tvärs över gatan.  – Vi ville bo kvar i området. Det är nära till restauranger, affärer och vattnet, och samtidigt nära till stan, säger Stina Larsson.

De mäklare som Metro talat med lyfter fram trivsel och trygghet som viktiga orsaker till att skåningarna stannar i sina gamla kvarter. 

Men att bli kvar i ett bostadsområde behöver inte betyda att det är där man helst vill bo. Det kan också vara så att det är svårt att ta sig därifrån, menar Eric Clark, professor i kulturgeografi vid Lunds universitet.    – Klyftorna i samhället har ökat i 30 års tid. En konsekvens av det är att valmöjligheterna för den som vill flytta är mindre, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell / Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro