ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemma Hos – Trygg krog med goda köttbullar

Carl Reinholdtzon Belfrage · 27 Nov 2014
Uppdaterad 7 Dec 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Försvinnande goda köttbullar och klassisk råbiff.
Försvinnande goda köttbullar och klassisk råbiff.Foto: Christina Blom

3 av 5.Hemma hosHaga nygata 12. Svensk husman i rustik miljö.

Hemma Hos är skönt avslappnat i snuttefiltsstadsdelen Haga. Här huserar inga experimentglada kockar, utan man vet vad man får.

Haga som restaurangmiljö är fascinerande. Restaurangerna här och miljön i övrigt är som ett stort lajv-arrangemang. Rätterna har inte ändrats sedan 50-talet, har du en cykel från 1929 är det här du bör lämna in den och vill du fika med en kanelbulle vars DNA härstammar från efterkrigstiden är det i Haga du ska mysa. Det är som ett museum, nu när jag tänker på det.Och stadsdelen ligger mitt i stan. Nästan som en trygg filt som påminner göteborgarna om att ingenting behöver förändras. Detta ett tydligt bevis på vikten av trygghet för oss människor. Och trygghet är något av nyckelord vad gäller denna veckas krog: Hemma Hos i Haga.Men man skulle också kunna använda sig av epitet som ”rutin”, ”säkerhet” och ”garanti”. För i ett klimat som, och rättvist så, särskilt utomlands, handlar mycket om avantgarde, utveckling och framtidens gastronomi kan det kännas skönt att ibland ta en paus och vila i något så enkelt som en… räkmacka. Eller varför inte i en stor vällagad tallrik köttbullar?I en annars osäker och djupt oförutsägbar mänskliga tillvaro skulle jag lätt kunna välja Hemma Hos som ständigt ankare och följeslagare. Hemma Hos är ett ställe som inte byter meny varje dag eller har en ­amatörkock som är fullständigt övertygad om att hen är Ferran Adria eller René Redzepi.Hemma Hos har vidare en miljö och design i intetsägande Haga som också den är ganska neutral: mörk, rustik och dekorerad med kulturtanter. Det är en lugn och stilla miljö, nästan som att vara på vischan mitt i stan. Och som sådan perfekt restaurangmiljö.Jag besöker Hemma Hos ett par gånger och njuter av råbiff och räkmackor. Men stjärnan på menyn upptäcker jag med mina goda vänner Sune Rosforth och Sebastien Riffault, som är i stan för att ha provningar av ett utsökt, grumligt och på alla sätt levande naturvin. Vi stannar till på Hemma Hos och beställer alla tre köttbullarna med gräddsås, pressgurka, potatispuré och rårörda lingon. Och det är försvinnande gott. Vi slutar prata med varandra och koncentrerar oss på att umgås med en synnerligen väl till­lagad, ödmjuk och trygg rätt med samtliga ingredienserna på jorden.Alla restauranger har meningslösa floskler på sin hemsida där de försöker beskriva sin filosofi. Bara Hemma Hos hamnar i denna strävan rätt: ”Vår passion är att servera god mat och dryck i en avslappnad miljö där du kan känna dig bekväm.” Gott så.

Missa inteOm du gillar enkel och rak husmanskost.

UndvikOm du är allergisk mot rustika och murriga miljöer.

PriserFörrätter 99–135 ­kronor.Varmrätter 139–198 kronor.Efterrätter 75–135 ­kronor.

Öppet:Mån-tor 11.30-23.Fre 11.30-sent.Lör 12-sent.Sön 12-22.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro