ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemma igen i sista stund

Josefin Svenberg · 18 Mar 2011
Uppdaterad 18 Mar 2011
Hannes Tunving (mitten) välkomnades hem från Japan med ett tårfyllt kramkalas. ”Äntligen kan vi pusta ut”, säger föräldrarna Görel Fred och Nils Tunving.  

Hannes Tunving (mitten) välkomnades hem från Japan med ett tårfyllt kramkalas. ”Äntligen kan vi pusta ut”, säger föräldrarna Görel Fred och Nils Tunving.   Foto: Urban Brådhe


Regeringen arbetar med en evakueringsplan för att få hem svenskar från Japan. Hannes, 19, lättad att komma till Sverige innan ett eventuellt kaos: Hade nog blivit jättesvårt att ta sig hem”.

klar

Artikellänk är kopierad

Utrikesdepartementet hjälper nu svenskar och andra skandinaver som vill hem från Japan. I morgon förmiddag avgår ett extrainsatt SAS-plan från Tokyo till Bangkok, på grund av den begränsade flygkapaciteten från den japanska huvudstaden. De som vill åka med flygplanet ska anmäla sitt intresse till ambassaden i Tokyo och får sedan betala ett självkostnadspris för resan, skriver UD på sin hemsida. Samtidigt arbetar Sveriges regering med en evakueringsplan för att kunna ta hem fler svenska medborgare från Japan. Sedan den förödande katastrofen för en vecka sedan har många svenskar själva valt att lämna landet. Men ännu finns upp till 2 000 personer kvar i landet, enligt UD:s uppskattningar. – Vi tittar på möjligheterna att hjälpa dem som vill ta sig därifrån, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT. Regeringen arbetar för att ordna flygtransporter från Japan och ett besked om eventuell evakuering kommer snart, enligt Reinfeldt. På frågan om situationen verkligen är så allvarlig att staten måste erbjuda evakueringsflyg till samtliga svenskar svarar Reinfeldt så här till TT: – Vi måste ta visst höjd i bedömningar av detta slaget. Det handlar både om effekter av en jordbävning, av en tsunami, om stor materiell förstörelse och mänskligt lidande, om kärnkraftsproblematik, men också det faktum att vi kan förutse stora folkrörelser i ett mycket tätbefolkat land. Utrikesdepartementet skärpte i går sina rekommendationer till svenskarna. Förutom att man avråder från alla resor till Japan, uppmanas alla som befinner sig inom en radie av 80 kilometer från Fuku-shima I att lämna området.

”Skönt att vara hemma”

Hannes Tunving, 19, från Stockholm är en av alla svenskar som valt att lämna kaoset i Japan. – Det är skönt att vara hemma, säger han. Det vi har hört från japanska myndigheter är att det inte har varit någon fara, att det inte blivit några utsläpp från kärnkraftverken. Men mina japanska vänner säger att det är vanligt att myndigheterna förringar allt. Hannes har studerat japanska i Kyoto i sex månader och skulle egentligen ha stannat ytterligare ett halvår. Men i går landade han på Arlanda, till sina föräldrars stora glädje.  – Det har varit helt fruktansvärt! Det går knappt att beskriva oron, säger Hannes mamma Görel Fred. Kyoto drabbades visserligen inte av jordskalven och tsunamin – men strålningsrisken! – Ja, och det finns 14 kärnkraftverk inom en mils radie från Kyoto. Så det hade inte varit så kul om skalven hade kommit dit, säger Hannes. Och om läget hade förändrats i Japan hade det nog blivit jättesvårt att ta sig hem.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro