ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemma sjuk? Så gör du för att få pengar

Ida Gustafsson · 20 Jan 2016
Uppdaterad 20 Jan 2016
Vad är det som gäller när en är sjuk i flera veckor? Metro reder ut vad du ska göra om du är anställd, egenföretagare, föräldraledig, arbetssökande eller student. 

Vad är det som gäller när en är sjuk i flera veckor? Metro reder ut vad du ska göra om du är anställd, egenföretagare, föräldraledig, arbetssökande eller student. 


Årets första månad är knappt över och influensan och kräksjukan slagit till i landet. Och om du är sjuk riktigt länge måste du ta dig upp ur sjuksängen för att ansöka om sjukpenning. Så här gör du.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som får influensa kan vara sjuk i flera veckor och i vissa fall uppåt en månad.

Om du drabbas av det eller något annat som kräver lång tid för tillfriskning måste du kontakta Försäkringskassan för att kunna få sjuklön eller sjukpenning. Här får du veta mer, tipsen är indelade efter vad du har för anställning, om du är arbetssökande eller student. 

Men först reder vi ut begreppen sjuklön och sjukpenning. 

Vad är sjuklön?

Det är den lön som arbetsgivaren betalar ut under den första delen av sjukskrivningen. Sjuklönen är oftast på 80 procent av lönen och betalas ut till och med den 14:e sjukdagen. 

Sjuklön betalas inte ut av arbetsgivaren under första sjukdagen, den så kallade karensdagen. Karensdagar finns alltid oavsett om man är anställd med sjuklön, arbetssökande eller föräldraledig. För egenföretagare är grundkarensen sju dagar, så vida man inte valt en annan karenstid själv. 

Vad är sjukpenning?

Sjukpenning betalas ut när man inte längre kan få sjuklön av sin arbetsgivare. Du kan få sjukpenning om du är så pass sjuk att du inte kan jobba dina vanliga tider, eller att du är borta minst en fjärdedel av arbetstiden för att få sjukpenning. Eller så betalas den ut direkt om du inte kan få sjuklön av ditt företag, är egenföretagare, föräldraledig eller ledig med graviditetspenning. Sjukpenningen baseras på din inkomst, så kallad sjukdomsgrundande inkomst SGI, och du får ut cirka 80 procent av din lön. 

För att få en sjukpenninggrundande inkomst måste du ha sammanlagda inkomster på 10 700 kronor. 

Du måste ha sammanlagda inkomster på minst 10 700 kronor per år för att få en sjukpenninggrundande inkomst. Tjänar du mindre än så får du ingen sjukpenning.

Anställd i företag

Det vanliga för anställda i företag är att man kan vara hemma från jobbet i 14 dagar med sjuklön från företaget.Vissa företag har dock inte detta, scrolla ner för att hitta tips som gäller dig. Efter sju dagar måste du lämna in ett läkarintyg till din arbetsgivare.  Är du fortfarande sjuk efter två veckor ska arbetsgivaren sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Samtidigt måste du skicka in ett läkarintyg och ansöka om sjukpenning. 

Egen företagare eller föräldraledig

Anställda på företag som inte betalar ut sjuklön eller har egen firma kan anmäla sig till Försäkringskassan första sjukdagen. Detta gäller även föräldralediga och gravida som är hemma från jobbet med graviditetspenning. Dessa grupper kan få sjukpenning redan från början av sjukperioden. 

Om du fortfarande är sjuk efter sju dagar måste du skicka in ett läkarintyg.

Arbetssökande

Arbetssökande som kan få sjukpenning de första 14 dagarna, men du måste anmäla till Försäkringskassan under första dagen du är sjuk. Man måste vara anmäld hos Arbetsförmedlingen och vara beredd att tacka ja till ett arbetserbjudande och jobba när man blir sjuk för att kunna få sjukpenning. Man kan få sjukpenning om man på grund av sjukdom inte kan klara ett arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden. Arbetsförmågan ska vara nedsatt med minst en fjärdedel.

Om du det var mindre än tre månader sedan du slutade jobba kan du få sjukpenning även om du inte är anmäld till Arbetsförmedlingen. Men du får ingen sjukpenning för de första 14 dagarna.

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel stod det felaktigt att arbetssökande inte kan få sjukpenning de första 14 dagarna. 

Student

Studenter som är sjuka kan behålla sitt studiemedel även om de är så dåliga att de inte kan plugga. Då behövs det en sjukanmälan till Försäkringskassan första dagen med sjukdom. Därefter skickar myndigheten hem en blankett som måste fyllas i, antingen om du blir frisk eller fortsatt sjuk. En student som är sjuk mer än 14 dagar måste skicka in ett läkarintyg till försäkringskassan.

Läkarintyg

Läkarintyget som läkaren utfärdar ska tydligt beskriva hur sjukdomen påverkar patientens förmåga att arbeta. Intyget behövs i flera exemplar, dels till Försäkringskassan, men även ett till arbetsgivaren och ett till dig själv.  Men: Bara för att du har ett läkarinyg innebär inte att du automatiskt har rätt till sjukpenning, Försäkringskassan behöver det för att kunna göra sin bedömnning.

Källa: Försäkringskassan 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro