ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemmabyggare träffas på Sveriges första Maker Faire

Aron Andersson · 15 Maj 2014
Uppdaterad 15 Maj 2014
Daniel Hrynczenko visar upp några av sina hemmabyggen.

Daniel Hrynczenko visar upp några av sina hemmabyggen. Foto: Urban Brådhe


Hans har byggt en peruk med inbyggd ljusshow, och en sexbent robot som skickar video till nätet. Nu öppnar portarna för Sveriges första mässa för hemmabyggen.

klar

Artikellänk är kopierad

Mozartperuken som Daniel kallar för ”Amadeus” reagerar på ljud och anpassar ljuset därefter. Den kan exempelvis lysa i takt med särskild musik.
Mozartperuken som Daniel kallar för ”Amadeus” reagerar på ljud och anpassar ljuset därefter. Den kan exempelvis lysa i takt med särskild musik.Foto: Urban Brådhe
Roboten med inbyggt kamera kan strömma video direkt till nätet och därför styras över nätverket. Daniel har planer på att bygga en större version.
Roboten med inbyggt kamera kan strömma video direkt till nätet och därför styras över nätverket. Daniel har planer på att bygga en större version.Foto: Urban Brådhe
Från början var idén att låta en brandhjälm få tuppkam, men Daniel började med en begagnad cykelhjälm som sedan förvandlades till turban. Temat på årets Burning Man-festival är just karavaner och där kommer turbanen att användas.
Från början var idén att låta en brandhjälm få tuppkam, men Daniel började med en begagnad cykelhjälm som sedan förvandlades till turban. Temat på årets Burning Man-festival är just karavaner och där kommer turbanen att användas.Foto: Urban Brådhe
Den lilla haikulådan kan automatiskt genererar haikudikter som den läser upp när användaren trycker på knappen. Den baseras på en engelsk ordbok med ett hundratal ord.
Den lilla haikulådan kan automatiskt genererar haikudikter som den läser upp när användaren trycker på knappen. Den baseras på en engelsk ordbok med ett hundratal ord.Foto: Urban Brådhe
På Stockholm Mini Maker Faire kommer även besökare att få testa på att bygga saker. Här får Metros reporter testa Makey Makey, ett litet kit som bland annat gör det möjligt att styra datorn med frukt.
På Stockholm Mini Maker Faire kommer även besökare att få testa på att bygga saker. Här får Metros reporter testa Makey Makey, ett litet kit som bland annat gör det möjligt att styra datorn med frukt.Foto: Urban Brådhe

Till helgen intar så kallade ”makers” Tekniska museet i Stockholm för en mässa där de kan träffas, dela med sig av erfarenheter och visa upp sina hemmabyggen. Men vad är egentligen en maker?

– Det är någon som gillar att klura och bygga saker, och gärna utbyta erfarenhet och idéer med andra, säger Daniel Hrynczenko, som själv identifierar sig som maker. Och han har prylar med sig för att bevisa det.

Bland de byggen han pusslat ihop finns bland annat en Mozart-peruk med inbyggd ljusshow, en robot med sex ben och kamera och en cykelhjälm ombyggd till turban med tuppkam.

– Egentligen har jag en brandhjälm som jag ville skulle ha tuppkam med glasfiber. Men jag vill testa först så då tog jag en cykelhjälm till att börja med, säger han till Metro.

Lediga stunder ägnar han ofta åt makeriet, och är han inte hemma sitter han på Stockholm Makerspace, en medlemsförening med lokal och verkstad på Wallingatan i centrala Stockholm. Utöver diverse verktyg finns här även mer avancerade apparater som 3D-skrivare, laserskärare och plottermaskin. Men att vara maker behöver inte nödvändigtvis vara en dyr hobby.

– Det beror på lite vad man gör. En del av sakerna är gjorda från återvunna delar. Den här cykelhjälmen har jag köpt på Myrorna eller motsvarande för 20-30 kronor. Fiberoptiken var inte heller särskilt dyr, säger Daniel Hrynczenko och visar sin turban.

Till helgens Makermässa ser han mest fram emot att få träffa andra makers och låta sig inspireras av deras byggen.

– Det absolut roligaste är att se andras projekt och se vad de hittat på för någonting. Allting är inte helt teknikinriktat heller. Det finns folk som hittar på nya sätt att sy kläder eller blandar material.

Stockholm Mini Maker Faire har öppet på Tekniska museet den 17–18 maj klockan 11-17.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro