ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Hemmapappor får smartare barn"

Katarina Arnstad Elmblad · 20 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MANSFORSKNING. Amerikanen Michael Kimmel, en av världens främsta mansforskare, är imponerad av den svenska jämställdheten och kallar Sverige för ett föregångsland för andra länder. – I USA ser vi upp till Sverige där män verkligen utnyttjar sin rätt till föräldraledighet men också för att regeringen lägger mycket resurser på och stöttar män som vill vara tillsammans med sina barn. I USA står jämställdhet inte högst på regeringens agenda. Kimmels forskning visar att män som som vågar släppa sina mansideal, blir lyckligare och får mindre tid på jobbet och mer tid för familjen.

Vad kan USA lära av Sverige? – Att papporna förstår hur viktigt det är att vara med sina barn. Till exempel visar studier att barn till pappor som tillbringar mycket tid hemma är friskare, lyckligare, smartare och klarar skolan bättre.

Det låter ju som tillräckliga argument för ökad jämställdhet. Varför är det inte så överallt? – Därför att många män har en bild av hur en riktig man ska vara, det värsta som kan hända är att han blir sedd som en ”fjolla”, som är liktydigt med att vara feminin. Det är inte tillåtet för män, på samma sätt som för kvinnor, att vara vårdande och kärleksulla. Männen är livrädda för att förlora i respekt hos sina manliga kompisar. Du är närmast lyrisk över jämställdheten hos svenska män, finns det inget du är kritisk till? – Jodå, jag är inte okritisk. Trots ett stort stöd från regeringen så avspeglar sig detta inte på toppositioner i styrelser och på direktörsnivå. Varför är det så, tror du? – En förklaring kan vara att kvinnor oftare än män jobbar deltid vilket anses som en nackdel när kvinnor vill klättra i karriären.   Beskriv en situation där man tydligt kan se skillnaderna i jämställdhet mellan svenskar och amerikaner? – Om jag besöker en lekpark i New York city, där jag bor, så är 5 procent av barnens föräldrar pappor, i en svensk lekpark är hälften pappor.

Hur är det hemma hos dig, vem diskar och städar? – När män ska beskriva hur mycket vi gör hemma så överdriver vi alltid vår egen insats. Frågar du min fru har hon säkert en annan uppfattning om arbetsfördelningen.

Hur mycket tid tillbringar du med din son? – Vi sportar mycket tillsammans och jag ser alltid till att ha helger och kvällar rena för att tillbringa med familjen.

Tror du att vi någonsin kommer att uppnå total jämställdhet? – Nej, det är utopiskt men däremot tror jag att det kommer att bli betydligt mer jämställt än vad det är i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro